Smakosze.pl Przepisy Zamień śmietanę w faworkach na tańszy i lżejszy składnik. Wyjdą niewiarygodnie chrupiące
canva/KGrabowski

Zamień śmietanę w faworkach na tańszy i lżejszy składnik. Wyjdą niewiarygodnie chrupiące

8 lutego 2023

Pyszne faworki można przygotować bez śmietany. Zamiast niej świetnie sprawdzi się znacznie tańszy i lżejszy jogurt naturalny. Przygotowanie jest równie proste, a efekty zachwycające. Koniecznie musicie spróbować tej wersji faworków.

Delikatny niczym obłok domowy chrust wymaga starannych przygotowań. Aby ciasto po usmażeniu wyszło też chrupiące, warto dodać do niego trochę jogurtu naturalnego. Zdrowy nabiał sprawi, że faworki zachwycą smakiem oraz konsystencją.

Przepis na pyszne faworki z jogurtem

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej tortowej

  • 20 g cukru pudru + do posypania

  • 100 g jogurtu naturalnego

  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 żółtka z dużych jaj

  • 30 ml wódki

  • szczypta soli

  • smalec do smażenia

Jak zrobić faworki z jogurtem? Przepis jest bardzo prosty

Mąkę pszenną przesiewamy do większej miski wraz z proszkiem od pieczenia i solą. Łączmy je z cukrem, a następnie dodajemy żółtka, jogurt naturalny i wódkę. Wyrabiamy ciasto na faworki.

Jeśli będzie się lepiło do dłoni, podsypujemy je odrobiną mąki i jeszcze raz zagniatamy. Uzyskaną masę dzielimy na 4 części , a każdą z nich rozwałkowujemy na bardzo cienki placek i kroimy w niezbyt długie i nie za szerokie paski.

W środku każdego paska wykonujemy nacięcie, które umożliwi przełożenie jednego z końców przez środek faworka. Ciasteczka smażymy w dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron. Gotowy chrust odsączamy na bibule lub papierowym ręczniku. Podajemy posypany cukrem pudrem.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne tłustoczwartkowe frykasy. Szczególnie polecamy karnawałowe róże , czyli bardziej elegancką wersję faworków. Być może skuszą was tez babcine pączk i z dodatkiem ziemniaków. Ich ciasto jest niesamowicie delikatne.

Faworki z jogurtem są wyśmienite
canva/ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy