Zanurzam schab w uwielbianym napoju. Kotlety aż rozpadają się pod widelcem
Kotlety schabowe można przyrządzić na wiele sposobów. Niemal każda gospodyni ma swój wyjątkowy patent na to kultowe danie. Mało kto jednak wie, że kotlety zanurzone w uwielbianym napoju stają się wyjątkowo kruche i soczyste. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama.
Kotlety schabowe w nowej odsłonie
Kotlety schabowe nie muszą być nudne. Można je przygotować na wiele zaskakujących sposobów np. dodając do panierki nietypowe składniki lub piekąc je w piekarniku. Można również zamarynować wcześniej mięso w nietypowym napoju. Dzięki temu będą kruche i soczyste, do tego stopnia, że będą same rozpadać się pod widelcem. O takim efekcie marzy wielu szefów kuchni.
Dania zakazała, a Polacy jedzą bez przerwy. Są szkodliwe dla zdrowiaKotlety schabowe marynowane w uwielbianym napoju
Chrupiąca skórka i soczyste wnętrze - takie kotlety schabowe są prawdziwym ideałem. Okazuje się, że sekretem ich smaku może być wcześniejsze zamarynowanie mięsa w coca-coli. Zawarty w napoju kwas fosforowy pomga rozbić białka mięsa, przez co kotlety stają się kruche i soczyste. Słodki posmak coli świetnie komponuje się też z przyprawami. Jak przygotować takie kotlety? Odpowiedź poniżej!
Kotlety schabowe marynowane w coca coli
Lista składników:
- kilka plastrów schabu
- szklanka coca - coli
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- bułka tarta
- 1 jajko
- olej lub smalec do smażenia
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj ze sobą szklankę coca - coli z wędzoną papryką, solą i pieprzem. Zanurz w niej plastry schabu i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie obtocz każdy z plastrów schabu w jajku i bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż do złotego koloru.
Kotlety schabowe będą doskonale smakować z ziemniaczanym puree oraz surówką z kiszonych ogórków.