Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapiekana dynia w chrupiącej panierce
Gąsiorek Marta
Gąsiorek Marta 25.03.2022 22:49

Zapiekana dynia w chrupiącej panierce

pieczona dynia
pixabay.com

Zapiekana dynia w chrupiącej panierce

Kto z nas nie kocha potraw z dyni? Gęstych, rozgrzewających zup, wilgotnych, korzennych ciast, smażonych placuszków? Dzisiaj proponujemy przepis mniej oczywisty, zupełnie niepozorny, ale super smaczny i prosty -  dynię zapiekaną w piekarniku w chrupiącej panierce.

Sezon na dynię

Dynia to królowa jesiennych stołów. W Polsce uprawiana jest od około drugiego wieku. Sezon na nią zaczyna się we wrześniu i trwa aż do listopada. Bogactwo składników odżywczych, walory smakowe i szerokie możliwości przygotowania sprawiają, że po dynię sięgamy naprawdę chętnie i często. I dobrze! Zawiera bowiem dużo β-karotenu, potasu, żelaza, cynku, a także witamin z grupy B. Pomaga budować naszą odporność, działa uspokajająco na system nerwowy, oczyszcza organizm z toksyn. Dzięki dużej zawartości błonnika jest bardzo sycąca, często stanowi bazę diet odchudzających, gdyż jest odżywcza, ma mało kalorii i na długo zaspokaja głód. Reguluje ciśnienie krwi i cholesterol w organizmie, zapobiega nowotworom. Warto przyrządzać ją na wiele różnych sposobów i w towarzystwie rozmaitych dodatków. Świetnie smakuje zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko.

Zapiekana dynia w piekarniku

Pieczenie dyni sprawia, że nabiera ona wyrazistego, słodkiego, lekko orzechowego smaku. Aby go w pełni wydobyć, przed przygotowaniem z niej zupy albo zmiksowaniem na purée dynię dobrze jest upiec w dodatkiem kilku kropli oliwy oraz soli i pieprzu. Pieczona w piekarniku, pokrojona w kosteczkę razem z innymi warzywami korzennymi i aromatycznymi ziołami będzie pysznym dodatkiem do dań z mięsa albo rozgrzewającą, wegetariańską przekąską. Można też podawać ją w formie chrupiących, zapiekanych panierowanych półksiężyców.

Dynia w panierce

Do przygotowania dyni w chrupiącej panierce możemy użyć każdego rodzaju dyni: piżmowej, makaronowej, Muscat czy innych, które akurat dostępne są w sklepiku na naszym osiedlu. Jeśli zdecydujemy się na dynię Hokkaido nie musimy obierać jej ze skórki, po obróbce termicznej będzie miękka i można ją bez obaw zjeść. Pozostałe odmiany dyni należy pozbawić nie tylko miąższu i pestek, ale i skórki właśnie.

Składniki do przygotowania zapiekanej dyni w chrupiącej panierce:

  • Mała dynia (o wadze mniej niż 1kg)

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • Suszony tymianek, rozmaryn

  • Sól, pieprz, wędzona papryka

  • 2 ząbki czosnku

  • Bułka tarta

  • 1 jajko

  • 1 łyżka masła

  • 50 g startego twardego sera, np. parmezanu

  • Puszka krojonych pomidorów

  • Szczypta cukru

  • Ewentualnie świeże listki bazylii

Dynię kroimy na niezbyt grube (ok. 1,5 – 2 cm) plastry, najlepiej półksiężyce. Obtaczamy najpierw w rozbitym i roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i obsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle do momentu zarumienienia się. Złocistą dynię w panierce układamy równo na natłuszczonej oliwą z oliwek blaszce lub formie do pieczenia.

W międzyczasie przygotowujemy szybki sos pomidorowy. W rondelku na oliwie delikatnie przysmażamy pokrojony czosnek, wlewamy pomidory razem z sokiem, wsypujemy cukier i przyprawy, gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy listki bazylii i całość miksujemy.

Gotowym sosem polewamy naszykowaną, panierowaną dynię i wkładamy bez przykrycia do piekarnika. Pieczemy do miękkości dyni około pół godziny w 180 stopniach. Długość pieczenia zależy od rodzaju dyni, jakiej użyjemy. Dla niektórych gatunków może wystarczyć 20 min w piekarniku, inne będą potrzebować nieco ponad 30 min. Kilka chwil przed końcem pieczenia posypujemy startym serem.

Tagi: