Zapiekana dynia w chrupiącej panierce
Zapiekana dynia w chrupiącej panierce
Kto z nas nie kocha potraw z dyni? Gęstych, rozgrzewających zup, wilgotnych, korzennych ciast, smażonych placuszków? Dzisiaj proponujemy przepis mniej oczywisty, zupełnie niepozorny, ale super smaczny i prosty - dynię zapiekaną w piekarniku w chrupiącej panierce.
Sezon na dynię
Dynia to królowa jesiennych stołów. W Polsce uprawiana jest od około drugiego wieku. Sezon na nią zaczyna się we wrześniu i trwa aż do listopada. Bogactwo składników odżywczych, walory smakowe i szerokie możliwości przygotowania sprawiają, że po dynię sięgamy naprawdę chętnie i często. I dobrze! Zawiera bowiem dużo β-karotenu, potasu, żelaza, cynku, a także witamin z grupy B. Pomaga budować naszą odporność, działa uspokajająco na system nerwowy, oczyszcza organizm z toksyn. Dzięki dużej zawartości błonnika jest bardzo sycąca, często stanowi bazę diet odchudzających, gdyż jest odżywcza, ma mało kalorii i na długo zaspokaja głód. Reguluje ciśnienie krwi i cholesterol w organizmie, zapobiega nowotworom. Warto przyrządzać ją na wiele różnych sposobów i w towarzystwie rozmaitych dodatków. Świetnie smakuje zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko.
Zapiekana dynia w piekarniku
Pieczenie dyni sprawia, że nabiera ona wyrazistego, słodkiego, lekko orzechowego smaku. Aby go w pełni wydobyć, przed przygotowaniem z niej zupy albo zmiksowaniem na purée dynię dobrze jest upiec w dodatkiem kilku kropli oliwy oraz soli i pieprzu. Pieczona w piekarniku, pokrojona w kosteczkę razem z innymi warzywami korzennymi i aromatycznymi ziołami będzie pysznym dodatkiem do dań z mięsa albo rozgrzewającą, wegetariańską przekąską. Można też podawać ją w formie chrupiących, zapiekanych panierowanych półksiężyców.
Dynia w panierce
Do przygotowania dyni w chrupiącej panierce możemy użyć każdego rodzaju dyni: piżmowej, makaronowej, Muscat czy innych, które akurat dostępne są w sklepiku na naszym osiedlu. Jeśli zdecydujemy się na dynię Hokkaido nie musimy obierać jej ze skórki, po obróbce termicznej będzie miękka i można ją bez obaw zjeść. Pozostałe odmiany dyni należy pozbawić nie tylko miąższu i pestek, ale i skórki właśnie.
Składniki do przygotowania zapiekanej dyni w chrupiącej panierce:
Mała dynia (o wadze mniej niż 1kg)
4 łyżki oliwy z oliwek
Suszony tymianek, rozmaryn
Sól, pieprz, wędzona papryka
2 ząbki czosnku
Bułka tarta
1 jajko
1 łyżka masła
50 g startego twardego sera, np. parmezanu
Puszka krojonych pomidorów
Szczypta cukru
Ewentualnie świeże listki bazylii
Dynię kroimy na niezbyt grube (ok. 1,5 – 2 cm) plastry, najlepiej półksiężyce. Obtaczamy najpierw w rozbitym i roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i obsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle do momentu zarumienienia się. Złocistą dynię w panierce układamy równo na natłuszczonej oliwą z oliwek blaszce lub formie do pieczenia.
W międzyczasie przygotowujemy szybki sos pomidorowy. W rondelku na oliwie delikatnie przysmażamy pokrojony czosnek, wlewamy pomidory razem z sokiem, wsypujemy cukier i przyprawy, gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy listki bazylii i całość miksujemy.
Gotowym sosem polewamy naszykowaną, panierowaną dynię i wkładamy bez przykrycia do piekarnika. Pieczemy do miękkości dyni około pół godziny w 180 stopniach. Długość pieczenia zależy od rodzaju dyni, jakiej użyjemy. Dla niektórych gatunków może wystarczyć 20 min w piekarniku, inne będą potrzebować nieco ponad 30 min. Kilka chwil przed końcem pieczenia posypujemy startym serem.