Smakosze.pl Przepisy Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą. Prosty i pyszny obiad
canva/rlat

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą. Prosty i pyszny obiad

10 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli szukasz pomysłu na prosty i pyszny obiad, mamy dobry pomysł. Przygotuj zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulą. Nie ma przy niej dużo pracy, a składniki zapewne masz pod ręką. Podgotuj je tylko, pokrój w plastry, ułóż warstwami i polej prostą mieszanką. Tą potrawą nasyci się cała rodzina i to za grosze.

Zapiekanki są dobrym pomysłem na szybkie danie. Wystarczy tylko zestawić kilka składników, polać sosem, zapiec i gotowe. Podstawą zapiekanki są zwykle ziemniaki, ryż, makaron lub kasza. Gdy dodasz do nich trochę warzyw, mięsa czy wędliny powstanie pożywne danie. Jego dopełnieniem będzie sos. Zrobisz go, łącząc śmietanę, jajko i przyprawy.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą. Prosty i pyszny obiad

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • ok. 30 dag cienkiej kiełbasy

  • 2 cebule

  • 1 łyżka oleju

  • 300 g śmietany 12 proc.

  • 2 jajka

  • 15 dag startego żółtego sera

  • gałka muszkatołowa

  • papryka słodka i ostra

  • rozmaryn

  • sól, pieprz

  • masło do wysmarowania naczynia

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, przestudź, pokrój w plastry.

Kiełbasę pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Kiełbasę i cebulę podsmaż na patelni z olejem. Dopraw papryką. Śmietanę wymieszaj z jajkami, połową startego sera i przyprawami.

Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Układaj w nim na przemian warstwy ziemniaków, kiełbasy i pozostałego sera. Całość zalej sosem śmietanowo-jajecznym. Posyp resztą startego sera, przykryj.

Piecz ok. 25 min w 170 st. C. Potem usuń pokrywę i piecz całość jeszcze ok. 15 min w 200 st. C, aż wierzch ładnie się zrumieni.

Jeśli szukasz pomysłów na inne zapiekanki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na ziemniaczaną zapiekankę z kiszoną kapustą , a także na zapiekankę śniadaniową .

krojenie ziemniaków
krojenie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/LenaKozlova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy