Smakosze.pl Przepisy Zapomniane kotlety schabowe po kowalsku. Połączenie soczystego mięsa i wyrazistego sosu
canva/donstock

Zapomniane kotlety schabowe po kowalsku. Połączenie soczystego mięsa i wyrazistego sosu

13 kwietnia 2023

Kotlety schabowe po kowalsku są niesamowicie smaczne. Mało popularna odsłona wieprzowiny z dodatkiem sosu z cebulką i sera żółtego jest prosta w wykonaniu, a posmakuje nawet wybrednym. Musicie spróbować.

Przepis na kotlety schabowe po kowalsku

Smakowite kotlety posmarowane wyrazistym sosem i zapieczone pod pierzynką z sera żółtego skuszą niejednego smakosza. Warto spróbować tej sycącej i aromatycznej kompozycji. Jeszcze nie raz do niej wrócicie.

Składniki:

  • 600-700 g schabu
  • 100 g wyrazistej musztardy
  • 25 g miodu
  • 2 duże jaja
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 3 średnie cebule
  • 60 g domowego majonezu
  • 55 g ketchupu
  • 60 g żółtego sera
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Czy można jeść pomidory z kiełkami w środku?

Jak zrobić kotlety po kowalsku? Przepis jest niesamowicie prosty

Zaczynamy od oczyszczenia schabu i pokrojenia go w niezbyt cienkie plastry. Każdy rozbijamy i oprószamy solą oraz pieprzem. Musztardę łączymy z miodem i powstałą marynatą nacieramy mięso. Zawijamy w folię spożywczą i przenosimy do lodówki na minimum pół godziny.

W międzyczasie siekamy cebule i delikatnie ją szklimy. Studzimy. Mięso ocieplamy i panierujemy w jajku oraz bułce tartej. Kotlety schabowe smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż się zrumienią. Wtedy przenosimy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Cebulę z patelni mieszamy z majonezem i ketchupem. Farszem smarujemy mięso i na każdym kawałku układamy po plastrze sera żółtego. Danie zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podać kotlety schabowe po kowalsku?

Do tego dania pasowały będą proste dodatki takie jak ziemniaki z wody czy delikatna w smaku kasza oraz proste surówki, czy gotowane warzywa np. marchewka z groszkiem lub buraczki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na kotlety schabowe. Sprawdźcie koniecznie znakomitą wersję z chrupiącą panierką z chipsów . Być może spodoba wam się także delikatna odsłona uzyskana dzięki marynowaniu w śmietanie .

Kotlety schabowe po kowalsku są pyszne.png
canva/Juan Moyano


Były hitem w w PRL-u, dziś są pomijane. A szkoda, są jednymi z najzdrowszych ryb
Wejdziesz do sklepu i przystaniesz z wrażenia. Cena kilograma cebuli odbiera mowę
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy