Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Były hitem w w PRL-u, dziś są pomijane. A szkoda, są jednymi z najzdrowszych ryb
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.04.2023 19:11

Były hitem w w PRL-u, dziś są pomijane. A szkoda, są jednymi z najzdrowszych ryb

półmisek ze szprotami
Canva / MarynaVoronova

Ryby są bardzo ważnym elementem naszej diety. Do najzdrowszych gatunków należą dobrze znane szproty. W PRL-u wiodły prym, dziś zeszły nieco na boczny tor wyborów kulinarnych. Warto przypomnieć sobie o istnieniu tych niepozornych, ale wartościowych rybek.

Dlaczego warto jeść ryby, a zwłaszcza szproty?

Szybkie przepisy z tanich i dostępnych składników były nader pożądane w czasach PRL. Często zatem podawano dania rybne, także te przyrządzone z mięsa konserwowanego. Awanturka, czyli pasta ze szprotek i twarogu uświetniała niejedno spotkanie towarzyskie. W obecnym świecie również możemy tę zdrową przekąskę zaproponować gościom.

Szproty to niewielkie srebrzyste rybki o smukłym kształcie. Ich mięso jest delikatne i jasne, o charakterystycznym, wyrazistym smaku. Dzięki witaminom, minerałom i składnikom odżywczym ryby te stanowią doskonałe uzupełnienie diety. Warto też wiedzieć, że w przeciwieństwie do większości gatunków prawie w ogóle nie kumulują rtęci, przez co są bezpieczne do jedzenie dla kobiet w ciąży i dzieci.

W szprotach znajdziemy bogactwo witaminy B12, która bierze udział w budowie kości, oraz D, mające niebagatelny wpływ na odporność organizmu i ogólne samopoczucie. Dodatkowo jedząc szproty zyskujemy rewelacyjne źródło kwasów omega-3 odgrywających niebagatelną rolę w walce z chorobami układu krążenia. Związki te rozkładają zły cholesterol i obniżają ciśnienie krwi, dzięki czemu zapewniają prawidłową pracę mięśnia sercowego. Regularny udział szprotów w diecie może ponad to zwiększyć spalanie tłuszczu, a także poprawia funkcjonowanie mózgu.

Żadne majonezy. Danuta Martyniuk polewa surówkę z czerwonej kapusty niesamowicie zdrowym sosem

Czego potrzeba, by zdrowe ryby zamienić w smaczną pastę?

Składniki:

  • 1 puszka szprotek w sosie pomidorowym
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek

Doskonała pasta z ryb konserwowych krok po kroku

Ryby przełóż z sosu pomidorowego do dużej miski. Dodaj do nich pokruszony twaróg. Składniki bardzo dokładnie rozgnieć przy użyciu widelca. Możesz je także rozetrzeć za pomocą ręcznego blendera.

Do masy z ryb i twarogu zacznij powoli dolewać zalewę pomidorową. Jej dokładną ilość dostosuj do własnych preferencji. Następnie dodaj do pasty drobno posiekaną cebulę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.

Pastę wymieszaj z 1 łyżeczką słodkiej papryki. Dopraw ją też do smaku solą i pieprzem. Podawaj na kromkach świeżego pieczywa. Gotowe kanapki udekoruj posiekanym koperkiem. Nieocenione zalety spożywania ryb opisaliśmy bliżej w tym artykule. Aromatyczna rybna pasta może z powodzeniem być przygotowana z użyciem wędzonego mięsa.

kanapka ze szprotami.png
Canva / voltan1