Były hitem w w PRL-u, dziś są pomijane. A szkoda, są jednymi z najzdrowszych ryb
Ryby są bardzo ważnym elementem naszej diety. Do najzdrowszych gatunków należą dobrze znane szproty. W PRL-u wiodły prym, dziś zeszły nieco na boczny tor wyborów kulinarnych. Warto przypomnieć sobie o istnieniu tych niepozornych, ale wartościowych rybek.
Dlaczego warto jeść ryby, a zwłaszcza szproty?
Szybkie przepisy z tanich i dostępnych składników były nader pożądane w czasach PRL. Często zatem podawano dania rybne, także te przyrządzone z mięsa konserwowanego. Awanturka, czyli pasta ze szprotek i twarogu uświetniała niejedno spotkanie towarzyskie. W obecnym świecie również możemy tę zdrową przekąskę zaproponować gościom.
Szproty to niewielkie srebrzyste rybki o smukłym kształcie. Ich mięso jest delikatne i jasne, o charakterystycznym, wyrazistym smaku. Dzięki witaminom, minerałom i składnikom odżywczym ryby te stanowią doskonałe uzupełnienie diety. Warto też wiedzieć, że w przeciwieństwie do większości gatunków prawie w ogóle nie kumulują rtęci, przez co są bezpieczne do jedzenie dla kobiet w ciąży i dzieci.
W szprotach znajdziemy bogactwo witaminy B12, która bierze udział w budowie kości, oraz D, mające niebagatelny wpływ na odporność organizmu i ogólne samopoczucie. Dodatkowo jedząc szproty zyskujemy rewelacyjne źródło kwasów omega-3 odgrywających niebagatelną rolę w walce z chorobami układu krążenia. Związki te rozkładają zły cholesterol i obniżają ciśnienie krwi, dzięki czemu zapewniają prawidłową pracę mięśnia sercowego. Regularny udział szprotów w diecie może ponad to zwiększyć spalanie tłuszczu, a także poprawia funkcjonowanie mózgu.
Żadne majonezy. Danuta Martyniuk polewa surówkę z czerwonej kapusty niesamowicie zdrowym sosemCzego potrzeba, by zdrowe ryby zamienić w smaczną pastę?
Składniki:
- 1 puszka szprotek w sosie pomidorowym
- 250 g półtłustego twarogu
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- koperek
Doskonała pasta z ryb konserwowych krok po kroku
Ryby przełóż z sosu pomidorowego do dużej miski. Dodaj do nich pokruszony twaróg. Składniki bardzo dokładnie rozgnieć przy użyciu widelca. Możesz je także rozetrzeć za pomocą ręcznego blendera.
Do masy z ryb i twarogu zacznij powoli dolewać zalewę pomidorową. Jej dokładną ilość dostosuj do własnych preferencji. Następnie dodaj do pasty drobno posiekaną cebulę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
Pastę wymieszaj z 1 łyżeczką słodkiej papryki. Dopraw ją też do smaku solą i pieprzem. Podawaj na kromkach świeżego pieczywa. Gotowe kanapki udekoruj posiekanym koperkiem. Nieocenione zalety spożywania ryb opisaliśmy bliżej w tym artykule. Aromatyczna rybna pasta może z powodzeniem być przygotowana z użyciem wędzonego mięsa.