Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o pomidorowej. Z rosołu z niedzieli zrobisz jeszcze lepsze danie
Fot. Shutter/Ahanov Michael

Zapomnij o pomidorowej. Z rosołu z niedzieli zrobisz jeszcze lepsze danie

9 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Mięso po rosole nie może się zmarnować. Poznaj przepis na znakomite danie i zaskocz domowników. Od teraz nic się nie zmarnuje, a ty możesz przygotować tani obiad dla całej rodziny. Czytaj dalej, a poznasz wszelkie szczegóły.

Sposób na tani obiad

Mięso po rosole od zawsze było problemem niejednej gospodyni. Z jednej strony szkoda go wyrzucać, a z drugiej strony, mało kto ma pomysł, co z niego przygotować. Na szczęście istnieje taki przepis, jak ten, który poznasz za chwilę i przygotujesz według niego tani obiad .

Danie , jakie zrobisz to pyzy z mięsem. Te smakują znacznie lepiej, a to wszystko przez to, że długo gotowane mięso jest soczyste i delikatne w smaku. Rodzina nawet nie spojrzy na te tradycyjne.

mieso z rosołu.jpg
Fot. Canva/YanoStock
Kroję kurczaka, dodaję jajka. Nie ma lepszego obiadu w poniedziałek

Mięso z rosołu nie może się zmarnować

Najważniejszym składnikiem jest przede wszystkim mięso z rosołu i odrobina bulionu. Oprócz niego potrzebne będą także inne składniki na nadzienie oraz na ciasto. Jest ich całkiem sporo, ale nie kosztują zbyt wiele. Wszystkie produkty umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i żadnego składnika nie pomijaj.

Składniki:

  • 500 g mięsa z rosołu
  • 1 marchew z rosołu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • pieprz
  • sól
  • niewielka ilość rosołu do farszu (dzięki niemu farsz nie będzie suchy)

Przepis na obiad z mięsa po rosole

Przygotowanie pyz rozpocznij od rozgniecenia tłuczkiem ugotowanych ziemniaków. Przełóż je do miski i wsyp mąkę ziemniaczaną, której powinno być ¼ tego, co ziemniaków. Wbij jajko, połącz składniki w jednolitą i gładką masę.

Ciasto na pyzy gotowe, a teraz przygotuj farsz. W tym celu zmiel w maszynce mięso z rosołu oraz marchewkę. Oba składniki przełóż do miski. Cebule pokrój w drobną kostkę, a następnie zeszklij ja na rozgrzanym maśle. Dodaj ją do miski. Całość przypraw pieprze, solą, a następnie wymieszaj na jednolity farsz. Aby farsz nie był suchy, wlej do masy niewielką ilość rosołu i ponownie połącz składniki.

Z ciasta uformuj małe kulki, a następnie rozwałkuj je na okrągłe placki. Na każdy z nich nałóż farsz, a następnie sklej w kulkę. Pyzy gotuj w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Gotowe podawaj z podsmażoną cebulką na obiad i patrz, jak szybko znikają z talerzy domowników.

pyzy .jpg
Fot. Canva/robert6666
Weź cebulę i wbij w nią widelec. Efekt zasługuje na medal
Weź chleb i rozsmaruj na nim mięso mielone. Ten przepis to hit nad hitami
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy