Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję kurczaka, dodaję jajka. Nie ma lepszego obiadu w poniedziałek
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.09.2024 13:03

Kroję kurczaka, dodaję jajka. Nie ma lepszego obiadu w poniedziałek

Kurczak i jajka
Fot. YouTube/Smaczny.tv; Canva/Juanmonino, Getty Images Signature

Ten łatwy przepis na szybkie siekane kotlety drobiowe to świetny pomysł na obiad. Wystarczy odpowiednio przyprawić chude mięso z piersi, by w kilkanaście minut mieć na stole złociste kotlety. Dzięki temu, że są siekane, a nie rozbite, łatwiej wzbogacić ich smak innymi składnikami.

Kotlety z kurczaka

Kotlety mielone to jedna z naszych ulubionych potraw na rodzinny obiad. Coraz częściej jednak wzbogacamy nasze menu o mięso drobiowe. Nic dziwnego – jest tanie i bardzo delikatne w smaku, a do tego ma korzystny stosunek białek do tłuszczów. Sęk w tym, że nie bardzo nadaje się na kotlety mielone.

Wszystko właśnie przez strukturę mięsa. Zmielony drób bywa dość miałki, a kotlety z niego wychodzą zwarte. Lepiej więc zamiast mielić mięso drobiowe, posiekać je nożem. Wtedy łatwo wzbogacić je o dodatkowe składniki.

siekany kurczak

Weź cebulę i wbij w nią widelec. Efekt zasługuje na medal

Drobiowy odpowiednik mielonych

W naszym przepisie występuje mięso z piersi kurczaka. Jednak można użyć również piersi indyka. Niektórzy wolą ten rodzaj drobiu, ponieważ uważa się, że jest mniej narażony na duże dawki antybiotyków niż typowe kurczaki z wielkoskalowych hodowli.

Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 100 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 40 g mąki pszennej
  • 2 łyżki musztardy
  • Świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano, tymianek
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Siekańce z kurczaka

Mięso drobiowe kroimy w drobną kostkę, a następnie siekamy, by nabrało odpowiedniej struktury. Kawałki nie mogą być zbyt duże, bo kotlety będą się rozlatywać. Mięso przekładamy do miski.

Dodajemy wybite jajka i startą na tarce cebulę. Dosypujemy mąkę i wyrabiamy na kleistą masę. Dodajemy do niej posiekaną pietruszkę i zioła, starty na tarce ser oraz musztardę. Przyprawiamy solą i pieprzem, jeszcze raz wyrabiamy i odstawiamy na kilkanaście minut.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety układamy na niej łyżką, tak jak placki. Smażymy z obu stron, aż będą złociste.

Wypróbuj też przepisy na tosty z mięsem mielonym i zupę ogórkową.

kotlety