Kroję kurczaka, dodaję jajka. Nie ma lepszego obiadu w poniedziałek
Ten łatwy przepis na szybkie siekane kotlety drobiowe to świetny pomysł na obiad. Wystarczy odpowiednio przyprawić chude mięso z piersi, by w kilkanaście minut mieć na stole złociste kotlety. Dzięki temu, że są siekane, a nie rozbite, łatwiej wzbogacić ich smak innymi składnikami.
Kotlety z kurczaka
Kotlety mielone to jedna z naszych ulubionych potraw na rodzinny obiad. Coraz częściej jednak wzbogacamy nasze menu o mięso drobiowe. Nic dziwnego – jest tanie i bardzo delikatne w smaku, a do tego ma korzystny stosunek białek do tłuszczów. Sęk w tym, że nie bardzo nadaje się na kotlety mielone.
Wszystko właśnie przez strukturę mięsa. Zmielony drób bywa dość miałki, a kotlety z niego wychodzą zwarte. Lepiej więc zamiast mielić mięso drobiowe, posiekać je nożem. Wtedy łatwo wzbogacić je o dodatkowe składniki.
Weź cebulę i wbij w nią widelec. Efekt zasługuje na medalDrobiowy odpowiednik mielonych
W naszym przepisie występuje mięso z piersi kurczaka. Jednak można użyć również piersi indyka. Niektórzy wolą ten rodzaj drobiu, ponieważ uważa się, że jest mniej narażony na duże dawki antybiotyków niż typowe kurczaki z wielkoskalowych hodowli.
Składniki
- 600 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 100 g żółtego sera
- 2 jajka
- 40 g mąki pszennej
- 2 łyżki musztardy
- Świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano, tymianek
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz
Siekańce z kurczaka
Mięso drobiowe kroimy w drobną kostkę, a następnie siekamy, by nabrało odpowiedniej struktury. Kawałki nie mogą być zbyt duże, bo kotlety będą się rozlatywać. Mięso przekładamy do miski.
Dodajemy wybite jajka i startą na tarce cebulę. Dosypujemy mąkę i wyrabiamy na kleistą masę. Dodajemy do niej posiekaną pietruszkę i zioła, starty na tarce ser oraz musztardę. Przyprawiamy solą i pieprzem, jeszcze raz wyrabiamy i odstawiamy na kilkanaście minut.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety układamy na niej łyżką, tak jak placki. Smażymy z obu stron, aż będą złociste.
Wypróbuj też przepisy na tosty z mięsem mielonym i zupę ogórkową.