Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o smażeniu jajecznicy. Ten sposób jest o wiele lepszy
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.02.2023 22:10

Zapomnij o smażeniu jajecznicy. Ten sposób jest o wiele lepszy

jajecznica
Canva / milanfoto

Prezentujemy zdrowy sposób na jajecznicę bez zbędnego tłuszczu. Uwielbiane śniadanie bez trudu przyrządzisz na parze. Tak przygotowana potrawa charakteryzuje się niesamowitą wręcz delikatnością. Koniecznie musisz jej spróbować.

Jajka są bardzo wartościowym produktem spożywczym. Smażenie ich na maśle lub oleju sprawia jednak, że robią się zanadto tłuste. Przygotowując jajecznicę na parze w prosty sposób unikasz tego problemu. Podane w ten sposób danie jest doskonałą propozycją także dla młodszych domowników.

Przepis na jajecznicę przyrządzaną bez tłuszczu

Składniki:

  • 2 jajka

  • 1/2 łyżki mleka

  • sól i pieprz do smaku

  • szczypiorek do dekoracji

Niskokaloryczna jajecznica na parze krok po kroku

Aby przygotować jajecznicę na parze zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Białka rozkłóć z mlekiem, solą i pieprzem. Żółtka wymieszaj widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji.

W garnuszku zagotuj niewielką ilość wody. Nad wrzątkiem umieść żaroodporne naczynie. Wlej do niego przyprawione białka i trzymaj nad parą, cały czas mieszając, aż zaczną się ścinać.

Do częściowo ściętych białek dodaj żółtka. Jajecznicę gotuj do chwili uzyskania pożądanej konsystencji. Następnie zdejmij potrawę znad pary i przełóż na talerz. Podawaj udekorowaną posiekanym szczypiorkiem. Jajecznica smażona bez dodatku tłuszczu to prawdziwe zaskoczenie. Francuski sposób na popularne śniadanie to doskonały początek dnia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: