Zapomnij o smażeniu jajecznicy. Ten sposób jest o wiele lepszy
Prezentujemy zdrowy sposób na jajecznicę bez zbędnego tłuszczu. Uwielbiane śniadanie bez trudu przyrządzisz na parze. Tak przygotowana potrawa charakteryzuje się niesamowitą wręcz delikatnością. Koniecznie musisz jej spróbować.
Jajka są bardzo wartościowym produktem spożywczym. Smażenie ich na maśle lub oleju sprawia jednak, że robią się zanadto tłuste. Przygotowując jajecznicę na parze w prosty sposób unikasz tego problemu. Podane w ten sposób danie jest doskonałą propozycją także dla młodszych domowników.
Przepis na jajecznicę przyrządzaną bez tłuszczu
Składniki:
2 jajka
1/2 łyżki mleka
sól i pieprz do smaku
szczypiorek do dekoracji
Niskokaloryczna jajecznica na parze krok po kroku
Aby przygotować jajecznicę na parze zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Białka rozkłóć z mlekiem, solą i pieprzem. Żółtka wymieszaj widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji.
W garnuszku zagotuj niewielką ilość wody. Nad wrzątkiem umieść żaroodporne naczynie. Wlej do niego przyprawione białka i trzymaj nad parą, cały czas mieszając, aż zaczną się ścinać.
Do częściowo ściętych białek dodaj żółtka. Jajecznicę gotuj do chwili uzyskania pożądanej konsystencji. Następnie zdejmij potrawę znad pary i przełóż na talerz. Podawaj udekorowaną posiekanym szczypiorkiem. Jajecznica smażona bez dodatku tłuszczu to prawdziwe zaskoczenie. Francuski sposób na popularne śniadanie to doskonały początek dnia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o moczeniu w cebuli i mleku. Jest 100 razy lepszy patent na schabowe
Wspiera odporność i pamięć. Dietetyk wskazał najzdrowszą kawę, podał nawet przepis
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama