Lekka, bo niesmażona. Jajecznica, którą zrobisz bez dodatku tłuszczu
Jajecznica na wodzie jest lekką odmianą uwielbianego śniadania. Smażona bez tłuszczu i mięsnych dodatków charakteryzuje się delikatnością i małą zawartością kalorii. Jedyne, czego potrzebujesz, to jajko, patelnia lub garnek i odrobina wody. Zrobisz ją szybko i równie szybko zniknie z talerzy.
W przygotowaniu jajecznicy bez dodatku tłuszczu kluczową rolę odgrywa jakość jajek. Ten produkt jako jedyny ma wpływ na finalny smak dania. Usmażoną jajecznicę poza solą i pieprzem możesz doprawić według własnego pomysłu. Doskonale sprawdzą się świeże lub suszone zioła, a także słodka lub wędzona papryka.
Do smażenia jajecznicy na wodzie wybierz odpowiedniej wielkości patelnię. Nie powinna być zbyt duża, aby płyn nie odparował zbyt szybko. Jej rozmiar dostosuj do ilości jaj, z których przygotowujesz potrawę. Tak naprawdę zamiast patelni możesz też użyć niewielkiego garnka lub rondelka.
Przepis na wyśmienitą jajecznicę bez dodatku tłuszczu
Składniki:
2 jajka
2 łyżki wody
sól i pieprz do smaku
świeży szczypiorek do podania
Jak usmażyć zaskakującą jajecznicę na wodzie?
Jajka na jajecznicę wybij do miseczki. Delikatnie rozkłóć je za pomocą widelca. Masę dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Patelnię wstaw na średnią moc palnika. Wlej na nią 2 łyżki wody i po chwili dodaj też jajka. Całość powoli mieszaj tak, aby nic nie przywarło do dna patelni. Smaż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Gotową jajecznicę, jeśli chcesz, możesz wymieszać z odrobiną masła. Zdejmij ją z patelni i przełóż na talerz. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Jajecznica smakuje najlepiej od razu po przyrządzeniu.
Aromatyczna jajecznica z pieczarkami od rana postawi na nogi. Jajka zapiekane w pieczywie to pomysłowa odskocznia od tradycyjnego śniadania.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Już nie musisz obtaczać kotletów schabowych w bułce tartej. Hitowy składnik da idealny efekt
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama