Zapomnij o smażeniu na patelni. Jest 100 razy lepszy patent na placki ziemniaczane
Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale nie chcesz, żeby ociekały olejem? Koniecznie usmaż je w tosterze. Masa ziemniaczana piecze się równomiernie i o wiele szybciej niż w piekarniku. Gotowe placki podaj ze szczypiorkiem i gęstą śmietaną, nikt im się nie oprze.
Placki ziemniaczane z tostera? Nic nie stoi na przeszkodzie
Placki ziemniaczane zwykle smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku. Placki smażone na patelni są jednak dość tłuste. W całej kuchni unosi się także zapach oleju. Placki z piekarnika natomiast potrzebują około 20- 30 minut pieczenia. Jest jednak sposób na szybkie placki bez nadmiaru oleju i smażenia.
Placki ziemniaczane z tostera według przepisu z kanału Sprytne Babki na YouTube są totalnym hitem. Placki po zapieczeniu są chrupiące, rumiane i tak smaczne, że znikają błyskawicznie. Do przyrządzenia kultowego dania w opiekaczu potrzebujemy odrobiny oleju, aby nasmarować formy.
Placki ziemniaczane są gotowe w kilka minut. Nie ma lepszego patentu na szybki obiad, podwieczorek, czy przekąskę na ciepło. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Sprytne Babki na YouTube.
Przepis na placki ziemniaczane w zupełnie innej formie
Składniki:
- 750 g obranych ziemniaków
- 100 g cebuli
- 50 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 10 g soli
- olej rzepakowy
- szczypiorek
- gęsta śmietana
Jak zrobić placki ziemniaczane w tosterze?
Ziemniaki zetrzyj na tarce i przełóż do miski. Zetrzyj również cebulę. Masę ziemniaczaną odciśnij z nadmiaru wody . Dodaj cebulę, wbij jajka, wsyp sól i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
Formy w tosterze wysmaruj cienką warstwą oleju i wyłóż masę ziemniaczaną. Przykryj i piecz do zarumienia. Gotowe placki przełóż na talerz i podaj z posiekanym szczypiorkiem i gęstą śmietaną, smacznego.
Czy wiesz, że najlepsze tosty zrobisz bez chleba? Tu poznasz przepis na szybkie, zdrowe i pożywne śniadanie w kilka minut. Doskonałym pomysłem na śniadanie są również wytrawne gofry z serem . Koniecznie musisz ich spróbować.