Kuroń pokazał, jak robi konfiturę z owoców dzikiej róży. Idealna do herbaty i pączków
Konfitura z dzikiej róży jest klasycznym, choć dziś już nieco zapomnianym przetworem. Jakub Kuroń w swoim przepisie przybliża nam tę prostą, a zarazem niezwykłą recepturę. Konfitura z dzikiej róży wspaniale skomponuje się z domowymi wypiekami czy rozgrzewającą herbatą.
Owoce dzikiej róży zawierają w sobie wiele witamin, oraz korzystnych związków, które działają korzystnie na przykład na nasz układ odpornościowy, czy krwionośny. To sprawia, że konfitura, poza niezwykłymi walorami smakowymi, ma również niezrównane właściwości zdrowotne. Gorąco zachęcamy zatem do wypróbowania tradycyjnej metody przygotowania pysznej konfitury według przepisu Jakuba Kuronia.
Przepis na konfiturę z owoców dzikiej róży
1 kg owoców dzikiej róży
1 kg cukru
sok wyciśnięty z jednej cytryny
1 kieliszek białego wina
1,5-2 szklanki zimnej wody
Przygotowanie konfitury z owoców dzikiej róży
Aby przyrządzić konfiturę, należy odpowiednio przygotować owoce dzikiej róży. Na początek poodcinaj z nich końcówki. Następnie poprzekrawaj owoce na połowy. Za pomocą małej łyżeczki usuń z nich włoski i nasionka. Owoce umyj z pozostałych zanieczyszczeń, zalewając je zimną wodą. Dokładnie je osącz.
W garnku zagotuj wodę z cukrem i dodaj do syropu owoce. Gotuj je kilkanaście minut na małym ogniu, a gdy zrobią się miękkie, zlej syrop do innego naczynia. Owoce przełóż do słoiczków.
Do syropu dodaj wino i sok z cytryny i gotuj na niedużym ogniu, aż zgęstnieje. Syropem zalej owoce dzikiej róży. Słoiczki szczelnie zakręć. Ustaw je na pokrywkach na blacie wyłożonym ręcznikiem i pozostaw do wystygnięcia.
Różaną konfiturę możesz przygotować także z płatków. Polecamy także przepis na wytrawną konfiturę z cebuli.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić kultowe czarne kluski? Dodatek nie ma sobie równych
Rozpływające się w ustach maślane ciasto na pierogi. Wykorzystaj sekret doświadczonych kucharek
Aromatyczna kapusta zasmażana po góralsku. Wyróżnia ją 1 uwielbiany składnik
Źródło: kuron