Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kuroń pokazał, jak robi konfiturę z owoców dzikiej róży. Idealna do herbaty i pączków
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 16.09.2022 07:47

Kuroń pokazał, jak robi konfiturę z owoców dzikiej róży. Idealna do herbaty i pączków

konfitura z dzikiej róży
Canva / yulka3ice

Konfitura z dzikiej róży jest klasycznym, choć dziś już nieco zapomnianym przetworem. Jakub Kuroń w swoim przepisie przybliża nam tę prostą, a zarazem niezwykłą recepturę. Konfitura z dzikiej róży wspaniale skomponuje się z domowymi wypiekami czy rozgrzewającą herbatą.

Owoce dzikiej róży zawierają w sobie wiele witamin, oraz korzystnych związków, które działają korzystnie na przykład na nasz układ odpornościowy, czy krwionośny. To sprawia, że konfitura, poza niezwykłymi walorami smakowymi, ma również niezrównane właściwości zdrowotne. Gorąco zachęcamy zatem do wypróbowania tradycyjnej metody przygotowania pysznej konfitury według przepisu Jakuba Kuronia.

Przepis na konfiturę z owoców dzikiej róży

  • 1 kg owoców dzikiej róży

  • 1 kg cukru

  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

  • 1 kieliszek białego wina

  • 1,5-2 szklanki zimnej wody

Przygotowanie konfitury z owoców dzikiej róży

Aby przyrządzić konfiturę, należy odpowiednio przygotować owoce dzikiej róży. Na początek poodcinaj z nich końcówki. Następnie poprzekrawaj owoce na połowy. Za pomocą małej łyżeczki usuń z nich włoski i nasionka. Owoce umyj z pozostałych zanieczyszczeń, zalewając je zimną wodą. Dokładnie je osącz.

W garnku zagotuj wodę z cukrem i dodaj do syropu owoce. Gotuj je kilkanaście minut na małym ogniu, a gdy zrobią się miękkie, zlej syrop do innego naczynia. Owoce przełóż do słoiczków.

Do syropu dodaj wino i sok z cytryny i gotuj na niedużym ogniu, aż zgęstnieje. Syropem zalej owoce dzikiej róży. Słoiczki szczelnie zakręć. Ustaw je na pokrywkach na blacie wyłożonym ręcznikiem i pozostaw do wystygnięcia.

Różaną konfiturę możesz przygotować także z płatków. Polecamy także przepis na wytrawną konfiturę z cebuli.

Canva / Ockra
Canva / Ockra

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron