Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o zwykłym gotowaniu kapusty na gołąbki. Jest 100 razy lepszy sposób
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Zapomnij o zwykłym gotowaniu kapusty na gołąbki. Jest 100 razy lepszy sposób

22 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Gołąbki zrobisz jeszcze szybciej. Poznaj sposób na gotowanie kapusty, a przyspieszysz proces przygotowania ulubionego dania. Zwykły garnek i kuchenka pójdzie w odstawkę. Jak więc gotować kapustę?

Kapusta na gołąbki to podstawa

Kapusta, obok farszu, jest niezastąpionym składnikiem tradycyjnych gołąbków. Liście warzywa nadaje daniu formę, ale też smak. Niestety, kapusta wymaga długotrwałego gotowania , a to zabiera sporo czasu podczas przygotowania obiadu dla rodziny.

Na całe szczęście istnieje sposób, który przyspieszy zrobienie gołąbków. Poznaj metodę, a będziesz stosować ją za każdym razem.

kapusta w mikrofali.jpg
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI
Weź torebki od herbaty i włóż je do buta. Ten patent to prawdziwe złoto

Gołąbki zrobisz szybciej

Swój sposób na gotowanie kapusty przedstawił prowadzący kanał DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI, skąd pochodzą również zdjęcia użyte w artykule. Domorosły kucharz do gotowania warzywa wykorzystuje… mikrofalę. Trzeba przyznać, że urządzenie może dziwić, ale z całą pewnością nie można odmówić mu tego, że przyspieszy gotowanie. O tym, jak to zrobić, dowiesz się z instrukcji umieszczonej poniżej.

Jak gotować kapustę na gołąbki?

Kapustę obierz z zewnętrznych liści, a następnie wytnij z niej głąb i dokładnie umyj warzywo. Główkę kapusty umieść w mikrofali. Czas pracy urządzenia ustaw na 5 minut. Po tym czasie obróć warzywo i grzej je przez kolejne 5 minut.

Wyciągnij kapustę z mikrofali i zacznij obierać jej liście, które powinny odchodzić od główki bez najmniejszego problemu. Teraz wystarczy zawinąć farsz w liście i w szybki sposób przygotować znakomite gołąbki.

Sprawdź także przepis na nietypowy deser z marchewki oraz wypróbuj przepis na gołąbki z zaskakującym farszem .

obieranie liści kapusty.jpg
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI
Zjedz miskę tej zupy dziennie, kilogramy polecą w dół. Idealna do trzymania linii i odchudzania
Nowe doniesienia w sprawie skażonych borówek z Polski. Rośnie liczba poszkodowanych osób
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy