Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem. Ideał do letnich obiadów
Seler jest delikatnym w smaku warzywem, którego delikatna słodycz doskonale sprawdza się w surówkach. Tym razem proponujemy wam wyborna kompozycje z ananasem, orzechami włoskimi oraz żurawiną. Rarytas idealnie pasuje do mięs i ryb. Koniecznie spróbujcie — pokochacie ten smak.
Z selera można przyrządzić wyborne kotlety albo prozdrowotny syrop . Zdecydowanie częściej jednak wrzucamy go do bulionu czy surówek. Z ananasem, żurawiną i orzechami włoskimi warzywo smakuje wyśmienicie. Jeśli macie ochotę na słodki, orzeźwiający dodatek do obiadu, sprawdźcie naszą nową recepturę. Będziecie zachwyceni tym połączeniem.
Przepis na słodką surówkę z selera
Składniki:
-
1 średni seler
-
4 plasterki świeżego ananasa
-
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, najlepiej bez skórki
-
2 łyżki suszonej żurawiny
-
4 łyżki jogurtu naturalnego
-
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Selera myjemy i obieramy. Warzywo ścieramy na tarce o większych oczkach. Skrapiamy go sokiem z cytryny bezpośrednio po rozdrobnieniu, by nie utracił swojego delikatnego kremowego koloru.
Dodajemy pokrojonego w kawałki ananasa, suszoną żurawinę, posiekane orzechy włoskie. Całość mieszamy, a następnie łączymy z jogurtem. Podajemy do obiadu. Smacznego.
Wskazówki:
-
Zamiast orzechów włoskich możecie dodać płatki migdałów. Smacznie chrupać będą również migdałowe słupki.
-
Jeśli chcecie urozmaicić surówkę, możecie pokusić się o doprawienie jej odrobiną pieprzu cayenne. Ostry smak przełamie słodycz ananasa i żurawiny, a także pobudzi metabolizm.
-
W wersji wegańskiej do przygotowania sosu wykorzystajcie naturalny jogurt sojowy. Jego smak odpowiada tradycyjnemu nabiałowi.
-
Jeżeli surówka jest dla was za mało słodka, możecie dodać do niej nieco płynnego słodzika np. syropu klonowego czy z agawy. Miód także się sprawdzi, lecz surówka z jego dodatkiem nie będzie wegańska.
Źródło zdjęcia: canva/Jupiterimages
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Największe błędy podczas smażenia jajecznicy. Przez nie wychodzi niesmaczna
-
Jak zrobić sok z truskawek do słoików na zimę? Mamy najlepszy patent
-
Zaskakujące kopytka bez grama ziemniaka według przepisu Anny Lewandowskiej
Źródło: praktykulinarni