Zaskakujące zastosowanie wody po kiszonych ogórkach. Mało, kto jest świadomy
Woda po kiszonych ogórkach wypełniona jest mnóstwem cennych wartości odżywczych, których utrata jest wielką stratą. Z tego powodu nie warto wylewać jej do zlewu. Zamiast tego możesz na jej podstawie przygotować pyszne zupy i sosy, różne napoje, a także wykorzystać ją jako bazę do kiszenia innych produktów.
Woda po kiszeniu ogórków ma całkiem duże grono miłośników, lecz cały czas znacznie większa część decyduje się ją zutylizować. Po zjedzeniu ogórków niektórzy nie wiedzą, że ma bardzo cenne zastosowania.
Jak wykorzystać wodę po ogórkach kiszonych?
Najbardziej podstawową metodą jest oczywiście użycie wody po kiszonych ogórkach do zrobienia pysznej zupy - nie tylko ogórkowej. Już nasze babcie gotowały na bazie zalewy najsmaczniejsze potrawy.
Wodę po kiszonych ogórkach można z powodzeniem dodać do chłodnika, aby nadać mu więcej orzeźwienia, czy żurku i barszczu, by wzmocnić ich kwaśność. Ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia.
Równie smacznym rozwiązaniem jest wlanie jej do sosów, którymi następnie można polewać intensywne w smaku mięsa, czy kluski śląskie. Podlanie nią piekących się mięs sprawi z kolei, że te wyjdą delikatniejsze i bardziej kruche.
Wspomaganie procesu kiszenia
Fani domowych przetworów i kiszonek mogą już zacierać ręce, ponieważ woda po kiszonych ogórkach znacznie ułatwi, a także przyspieszy proces fermentacji świeżych produktów.
Zawarte w niej bakterie kwasu mlekowego nie będą się musiały na nowo rozwijać i natychmiast będą mogły rozpocząć kiszenie nowych warzyw czy owoców. Dodatkowo walory smakowe zalewy z ogórków ubogacą następną kiszonkę.
Wlej zamiast octu
Jeśli nie przepadasz za smakiem octu, skorzystaj z wody po ogórkach i dodawaj ją jako zamiennik dla niego. Idealnie sprawdzi się przy jedzeniu galarety, czy sporządzaniu dressingu do sałatek.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić bezmięsną babkę ziemniaczaną. Ten tekst zdradza przepis Ewy Wachowicz na niezwykłe gołąbki w żurku.
Źródło zdjęcia: canva/alisafarov, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić perfekcyjne naleśniki? Mamy garść najlepszych porad
Przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Staropolska odsłona kultowej zupy
Kultowa marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz. Klasyczny dodatek obiadowy
Źródło: haps; magazyn-kuchnia