Smakosze.pl Porady Zawodowy pszczelarz zdradził, jak najlepiej przechowywać miód. Większość osób popełnia podstawowy błąd
Canva / OlyaSolodenko / tiktok @pszczelarz_z_wachocka

Zawodowy pszczelarz zdradził, jak najlepiej przechowywać miód. Większość osób popełnia podstawowy błąd

8 lutego 2024

Jeśli musisz słodzić – słódź miodem. To chyba najzdrowsza rada, jakiej można udzielić miłośnikom słodyczy. Jednak błędy w przechowywaniu miodu mogą pozbawić go cennych właściwości. Sprawdź, czy ich nie popełniasz.

Miód – zdrowy słodycz

Trudno przecenić właściwości dobrego, tradycyjnego miodu. Nie dość, że jest najsmaczniejszym słodzikiem, jaki można sobie wyobrazić. Prócz tego, w przeciwieństwie do większości pozostałych,  ma doskonały wpływ na nasz organizm.

Zawarty w nim propolis działa przeciwzapalnie i pomaga w leczeniu choćby wrzodów żołądka. Miód jest też bogaty w witaminy i mikroelementy , pomaga regulować ciśnienie krwi i temperaturę ciała. Oczywiście, z cukrami prostymi nigdy nie należy przesadzać, ale jeśli potrzeba, warto sięgnąć właśnie po miód.

płynny miód

Biorę chleb tostowy i robię z niego pierogi z pysznym farszem. Nie wierzę, że dopiero teraz na to wpadłem

Przechowywanie miodu

Te właściwości zdrowotne łatwo jednak wyparowują – dosłownie i w przenośni – jeśli źle przechowujemy to płynne złoto. Przypomniał o tym użytkownik tiktoka występujący jako Pszczelarz z Wąchocka. Zwrócił on uwagę na dwa błędy. Jednym z nich jest temperatura, w której przechowujemy miód. Inny tiktokowicz zadał mu pytanie: jak długo miód może być przechowywany w temperaturze pokojowej.

Temperatura pokojowa tak naprawdę nie jest dobra do przechowywania miodu. Najlepszą temperaturą jest poniżej 18 stopni Celsjusza . Także raczej drzwi lodówki, jakaś spiżarka czy piwniczka, niż szafka w kuchni. A nie daj Boże szafka blisko piekarnika – wskazał pszczelarz.

Zawsze szczelnie zamykaj miód

Zwrócił on też uwagę, że słoik miodu powinien być zawsze szczelnie zamknięty.

Miód jest tak naprawdę bardzo suchym produktem, zawiera mniej niż 20% wody. Więc będzie on chłonął dużo zapachów z otoczenia. Więc miód powinien być szczelnie zamknięty, zakręcony – dodał ekspert.

Wiadomo nie od dziś, że miód jest wrażliwy na wysoką temperaturę. Słodzenie herbaty gorętszej niż 60 stopni pozbawia go większości zdrowych właściwości. Warto jednak pamiętać, by także przechowywać go w niezbyt wysokiej temperaturze.

Wypróbuj teraz przepis na niezwykle zdrowy sok z buraka i imbiru . Sprawdź też swoją znajomość ciast w naszym quizie .

Tu nie ma twardej wołowiny. Ten najprostszy gulasz zawsze się udaje
Jak należy jeść pączka? Cały internet śmieje się z ekspertki
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy