Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę chleb tostowy i robię z niego pierogi z pysznym farszem. Nie wierzę, że dopiero teraz na to wpadłem
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 07.02.2024 19:24

Biorę chleb tostowy i robię z niego pierogi z pysznym farszem. Nie wierzę, że dopiero teraz na to wpadłem

pierogi na talerzu
Youtube/@Dolci Veloci 89

Specyficzne nadzienia do pierogów nikogo już nie dziwią. Ale pierogi z chleba tostowego szokują. Nie przecieraj oczu. To naprawdę przepis na pierogi z tego składnika. Smakują zaskakująco i zaskakująco. 

Pierogi nie tylko z ciasta

Pierogi zajmują czołowe miejsce w polskiej kuchni. Nie wyobrażany sobie przecież życia bez tego fantastycznego dania. Każdy z nas uwielbia klasyczne ruskie albo z mięsem. Bardziej odważni próbują tych ze szpinakiem, czy burakami. 

Coraz rzadziej zaskakują nas też. różnorodne, pomysłowe farsze, jednak ten przepis cię zdziwi. I wcale nie chodzi o nadzienie, a o ciasto, którego w tym przepisie po prostu brak. To jak się to wszystko trzyma? – można zapytać. Odpowiedzią jest chleb tostowy, którego w tym przepisie użyjemy do przygotowania klasycznego polskiego dania.

pierogi z naleśników.jpg
Youtube/@Dolci Veloci 89
Jola ma najlepszy patent na sos czosnkowy. Nie ma opcji, że się nie uda

Chleb tostowy musi być

Nie potrzebujesz składników na ciasto. Zastąpi je wspomniany już chleb tostowy. Kup go oraz pozostałe produkty na farsz. Wszystkie znajdziesz na liście poniżej. O niczym nie zapomnij, bo zaraz zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Dolci Veloci 89, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • chleb tostowy
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • ser żółty w plastrach
  • 1 marchew
  • 300 g mięsa mielonego
  • 30 g mąki
  • 30 ml wody
  • 1 jajko
  • 80 g mozzarelli
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

Przepis na pierogi z chleba tostowego

Każdą kromkę chleba tostowego rozwałkuj na bardzo cienki placek. Za pomocą szklanki o dużej średnicy wytnij okrąg. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż. 

Wsyp pokrojoną w kostkę paprykę i wymieszaj. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Włóż zmielone mięso i wymieszaj. Marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki i wsyp na patelnię razem z posiekaną natką pietruszki

Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i znów dokładnie wymieszaj. Smaż przez około 5 minut. Do miski wsyp odrobinę mąki, wlej wodę. Wymieszaj, by farsz miał jednolitą konsystencję. Do osobnej małej miski wbij jajko i wymieszaj.

Na każdy okrąg nałóż farsz. Połóż kawałek żółtego sera. Krawędzie posmaruj masą z mąki i wody. Sklej jak klasyczne pierogi. 

Blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż pierogi, a następnie posmaruj je jajkiem. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nią wierzch pierogów. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Pierogi jedz ze śmietaną albo z domowym sosem czosnkowym. Są wyborne. Sprawdź, jak wzmocnić swoją odporność oraz ile kosztuje najdroższy pączek w Polsce

sklejanie pieroga.jpg
Youtube/@Dolci Veloci 89