Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zdrowe orzechy - rodzaje i ich właściwości
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 21.10.2022 16:14

Zdrowe orzechy - rodzaje i ich właściwości

Orzechy - które są najzdrowsze?
Orzechy - które są najzdrowsze?

Świeże i zdrowe orzechy są ważnym elementem diety każdego z nas. Większe spożycie orzechów pozytywnie wpływa na nasz organizm, ponieważ dostarczają nam niezbędnych składników odżywczych oraz składników mineralnych. Jakie są ich właściwości oraz rodzaje?

Rodzaje orzechów

Niektóre rodzaje orzechów takie jak orzechy ziemne, orzechy włoskie, czy orzechy pistacjowe są bardzo popularne i często wykorzystywane w kuchni jako element wielu dań.

Badania wykazały, że włączenie orzechów do naszej diety, wspomaga wiele procesów w naszym organizmie. Zawierają kwasy omega 3, które są ważnym fundamentem zdrowej diety, a także kwas foliowy, wiele witamin z grupy B oraz tłuszcze nasycone. Do tych mniej znanych orzechów, ale równie wartościowych należą m. in. orzeszki piniowe, orzechy pekan, czy orzechy makadamia.

Jakie orzechy są najzdrowsze?

Każdy rodzaj orzechów posiada nieco inną zawartość mikro oraz makroelementów. Są źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych. Orzechy dostarczają składniki odżywcze oraz witaminy. Warto jeść orzechy ze względu na ich prozdrowotne właściwości.

Migdały są źródłem witaminy B i A oraz kwasu foliowego. Dostarczają również niezbędne minerały takie jak: żelazo, cynk, wapń, potas, oraz magnez.

Orzechy laskowe bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu obniżają poziom cholesterolu LDL, podnosząc równocześnie cholesterol HDL. Dodatkowo zawierają dużo witaminy E, błonnika oraz potasu, które pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie.

Orzechy brazylijskie pomagają zminimalizować ryzyko zachorowania m.in. na nowotwór prostaty. Orzechy nerkowca dostarczają do organizmu magnez, żelazo, cynk oraz fosfor.

Natomiast właściwości orzechów włoskich pozytywnie wpływają m.in. na układ krwionośny oraz nerwowy. Przydatne są również przy diecie odchudzającej, zapobiegają wielu chorobom na przykład miażdżycy ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ciężko więc określić, jakie są najzdrowsze orzechy, ponieważ w różnych rodzajach orzechów możemy znaleźć wiele witamin i środków odżywczych.

Orzechy w naszej diecie

Jedzenie orzechów pozytywnie wpływa na nasz organizm. Warto, więc włączyć je do naszej codziennej diety. Już jedna garść orzechów dziennie to bogactwo składników odżywczych.

Orzechy możesz wykorzystywać jako element wielu przepisów. Mogą się znaleźć w daniach obiadowych, wypiekach lub sałatkach. Nadadzą one potrawą swój niepowtarzalny smak. Na przykład pekany cenione są za głęboki, maślany smak, natomiast orzeszki ziemne (inaczej orzechy arachidowe) świetnie nadadzą się jako składnik niejednego ciasta.

Artykuł partnerski

Tagi: Dieta