Smakosze.pl Porady Zdrowsza jest kawa sypana czy rozpuszczalna? Dietetycy nie mają wątpliwości. Ogromne zaskoczenie
canva/Photopips, canva/Drbouz

Zdrowsza jest kawa sypana czy rozpuszczalna? Dietetycy nie mają wątpliwości. Ogromne zaskoczenie

11 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Badania wykazują, że kawa rozpuszczalna jest o wiele zdrowsza od sypanej. Zawiera mniej kofeiny, nie podrażnia również żołądka i wątroby. Jest źródłem przeciwutleniaczy. Na rynku mamy kawę w kryształkach i w proszku. Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Kawa parzona jest mocną kawą. Ma kwaśny odczyn PH i zawiera dużo kofeiny. Minusem kawy są również fusy, które mogą przeszkadzać podczas picia. Kawa rozpuszczalna jest o wiele łagodniejsza. Kawa rozpuszczalna w kryształkach będzie wyglądać jak kawa z ekspresu przelewowego.

Jeśli chcemy, żeby kawa miała piankę, wybierzmy kawę rozpuszczalną w proszku. Warto zaznaczyć również, że na rynku mamy kawę 2 i 3 w jednym. Taka kawa nie jest już zdrowa, a kaloryczna. W kawie 2 w 1 mamy mleko w proszku. W kawie 3 w 1- cukier i mleko. Ten napój ze smakiem kawy nie ma nic wspólnego.

Kawę parzoną dietetycy polecają pić jednak z niewielką ilością mleka, żeby złagodzić kwaśny odczyn. Jeśli lubimy słodką kawę, zamiast cukru i syropów smakowych, wybierzmy ksylitol lub stewię. Świetnym dodatkiem słodzącym do napoju jest również miód.

Która kawa jest zdrowsza? Rozpuszczalna, czy sypana?

Kawa rozpuszczalna jest zdrowsza od kawy parzonej. Ma mniej kwaśne PH i tym samym nie podrażnia śluzówki żołądka i wątroby. Według przeprowadzonych badań, kawa rozpuszczalna zawiera dwukrotnie więcej przeciwutleniaczy niż kawa sypana.

Kawa rozpuszczalna jest również o wiele łagodniejsza w smaku i ma znacznie mniej kofeiny. Mogą ją więc pić osoby chorujące na nadciśnienie bez obaw o skoki ciśnień. Kawa polecana jest również osobom cierpiącym na problemy układu trawiennego.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Na rynku mamy dwa rodzaje kawy sypanej: w postaci kryształków i drobnego proszku. Ziarna kawy są oczyszczane, mielone i podgrzewane do temperatury 175 stopni C. Otrzymany koncentrat przygotowuje się w zależności od postaci kawy.

Koncentrat do kawy w kryształkach poddaje się liofilizacji, czyli suszeniem przez wymrażanie. Kawę mrozi się w temperaturze - 40 stopni C. To właśnie wtedy powstają kryształki. Kawę w proszku robi się inaczej. Koncentrat kawowy jest rozpylany i poddawany działaniu powietrza o temperaturze 200 - 300 stopni C. Podczas suszenia wytrąca się drobny proszek.

kawa
canva/pictore

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy