Zdrowsze i tańsze od wieprzowiny. Z nich zrobisz najlepsze kotlety mielone
Zdrowy i pożywny obiad nie musi kosztować fortuny. Przedstawiamy sposób na pyszny mięsny posiłek. Kotlety mielone zrobione z serduszek drobiowych to prawdziwy hit. W przygotowaniu będą kilkukrotnie tańsze, niż ich klasyczny odpowiednik.
Kotlety mielone z serduszek drobiowych to pyszny pomysł na obiad
Polacy jedzą mało podrobów, a szkoda. Te części charakteryzują się bowiem zadziwiającymi właściwościami odżywczymi przy bardzo rozsądnej cenie. Nie tylko wątróbka, ale również serduszka drobiowe to istna bomba witaminowa. Dzięki temu stanowią doskonałą podstawę dla pożywnych kotletów mielonych.
Serduszka drobiowe zawierają dużo więcej cynku, żelaza i fosforu, niż mięso pozyskiwane z mięśni. Równocześnie znajdziemy w nich mniej tłuszczu, niż chociażby w kupnym mięsie mielonym. Kotlety zrobione z serduszek będą stanowić idealne urozmaicenie diety, a jak wiadomo, im bardziej różnorodne posiłki, tym lepiej dla organizmu.
Serduszka na kotlety mielone można kupić już za niecałe 10 zł/kg. Dla porównania tradycyjne mięsa kosztują 3 razy więcej, albo i lepiej. Dzięki koletom z serduszek drobiowych zyskujesz smak, cenne składniki odżywcze i przy okazji kilka złotych więcej w portfelu. Przygotuj je raz, a będziesz do tego przepisu wracać zdecydowanie częściej.
Przepis na zaskakujące kotlety mielone z serduszek drobiowych
Składniki:
- 500 g serduszek drobiowych
- 1 kajzerka + mleko do namoczenia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g wędzonego surowego boczku
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Obłędne kotlety mielone z serduszek drobiowych krok po kroku
Składniki na kotlety mielone z serduszek drobiowych przepuść przez maszynkę . Zacznij od podrobów, następnie dołącz do nich obraną cebulę . Zmiel też namoczoną i odciśniętą bułkę, a na koniec wędzony boczek pobawiony twardej skóry . Do masy przeciśnij też 2 ząbki czosnku .
Do składników na kotlety mielone wbij jajko . Dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko, aby otrzymać jednolitą, dobrze napowietrzoną masę . Kiedy będzie gotowa, podziel ją na równe części .
Z porcji masy z serduszek drobiowych uformuj niewielkie kotlety . Każdego z nich opanieruj w bułce tartej . Kotlety mielone smaż na rumiano z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju . Gotowe danie możesz podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw . Nie tylko serduszka, ale i żołądki zamienisz w aromatyczną ucztę . Wątróbka kryje w swoim wnętrzu bogactwo witamin i składników odżywczych .