Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce, dodaj ser i jajka. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 07.08.2024 18:37

Zetrzyj na tarce, dodaj ser i jajka. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

zapiekanka z serem
Fot. YouTube/perfekte rezepte

Ta zapiekanka to totalny hit i strzał w dziesiątkę, jeśli szukasz szybkiego i prostego przepisu na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Wystarczy przygotować warzywa, w tym cukinię, dodać ser i jajka, a następnie wstawić do piekarnika. Danie smakuje lepiej, niż pizza!

Zapiekanka warzywna

To nietypowy przepis wśród wszystkich warzywnych zapiekanek. Tę popularną szybką obiadową potrawę przygotowujemy przeważnie w konwencjonalnej warstwowej postaci. Warzywa występują w niej w dużych kawałkach, a za dodatek skrobiowy robią ziemniaki albo makaron.

W tym przepisie jest nieco inaczej. Mięciutkie, duszone warzywa występują w towarzystwie prostego ciasta. Całość plasuje się gdzieś między domową zapiekanką obiadową z piekarnika a uliczną zapiekanką ze składników na kawałku pieczywa. 

masa na zapiekankę
Fot. YouTube/perfekte rezepte
Do konfitury śliwkowej dodaję ulubiony produkt moich dzieci. Słoiki znikają błyskawicznie

Zapiekane warzywa julienne

Zdjęcia do tego przepisu pochodzą z kanału Perfekte Rezepte. Autorzy stosują tam w obieraczkę typu julienne, dzięki której z łatwością można przygotować spaghetti z cukinii czy marchewki. Podobne efekty można jednak uzyskać, strugając cukinię zwykłą obieraczką albo krojąc warzywo w słupki.

Składniki

  • 2 cukinie
  • 3 jajka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g mąki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sól, pieprz, tymianek
  • 150 g startej mozzarelli

Warzywa w cieście

Marchewkę i cukinię kroimy julienne: w cienkie plasterki wzdłuż, a następnie w zapałkę. Cebulę i papryki kroimy w drobne pióra. Cukinię zasypujemy solą i odstawiamy na czas duszenia warzyw.

Na patelnię wrzucamy cebulę. Kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy kolejno marchewkę, a po kilku minutach paprykę. Wrzucamy też drobno posiekany czosnek. Dusimy całość, przyprawiając do smaku, aż warzywa będą miękkie.

Cukinię odciskamy dokładnie z wody, którą wypuści pod wpływem posolenia. Przekładamy do suchej miski. Mieszamy z przestudzonymi warzywami z patelni, by razem utworzyły warzywną masę.

Blachę do pieczenia wyłożoną papierem kuchennym albo naczynie żaroodporne wysmarowujemy olejem. Wykładamy warzywa równą warstwą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

W misce rozbijamy jajka na puszystą masę. Mieszamy z jogurtem. Następnie partiami dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Przyprawiamy solą i mieszamy na jednolite ciasto.

Ciasto wylewamy na warzywa i rozprowadzamy, by utworzyło równą warstwę. Posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30-35 minut, aż zrobi się rumiane.

Wypróbuj też przepisy na kurczaka w śmietanie i placki z cukinii z marchewką.

spaghetti z cukinii
Fot. YouTube/perfekte rezepte

Źródło: YouTube/perfekte rezepte