Zetrzyj i dodaj do mielonych. Wyjdą 100 razy bardziej soczyste niż zwykle

Kotlety mielone są lubianym daniem obiadowym. Przygotowuje się je szybko i w prosty sposób. Zajadają się nimi dzieci i dorośli. Dodanie cukinii do mielonych sprawi, że będą one niezwykle smaczne i soczyste. Spróbuj koniecznie i ciesz się ich smakiem.
Kotlety mielone- idealne na obiad
Kotlety mielone należą do jednych z najbardziej popularnych i lubianych dań obiadowych. Każda osoba, która zajmuje się kuchnią, ma swój własny sposób na przyrządzenie mielonych. Jedni dodają bułkę czerstwą, inni świeżą, a jeszcze inni bułkę tartą. Kulinarnych możliwości jest naprawdę wiele.
Jednak podczas przyrządzania mielonych warto postawić na jeden warzywny dodatek. Wybierz cukinię i dodaj swojemu daniu zupełnie nowego smaku. Poza tym cukinia sprawi, że mielone będą wyjątkowo soczyste. Polecamy prosty sposób na pyszny obiad.
Jak przygotować kotlety mielone z cukinią?
Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- średnia cukinia
- cebula
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy na 15 minut. Potem dokładnie odciskamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą cukinię, startą cebulę, jajko, bułkę tartą, doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem.
Dokładnie wyrabiamy masę, z mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kotlety i smażymy 5 minut z każdej strony. Odsączamy usmażone kotlety na ręczniku papierowym.
Cukinia- pełna witamin i minerałów
Kotlety mielone z cukinią można podawać z ziemniakami, buraczkami i sezonowymi sałatkami. Pasuje do nich fasolka szparagowa. Dzięki cukinii, kotlety są nie tylko soczyste, ale też zyskują dodatkowe wartości odżywcze. Cukinia jest pełna witamin: A, C i z grupy B. Zawiera też fosfor, wapń, żelazo i sód.
Cukinia jest lekkostrawna i sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Zmniejsza też ryzyko wystąpienia nowotworów układu trawiennego. Jedzenie cukinii poprawia też naszą odporność i zwalcza infekcje. Pozytywnie wpływa na pracę serca i spowalnia procesy starzenia się organizmu. Pisaliśmy o cukinii po indyjsku. Podawaliśmy też pyszny patent na cukinię.

Źródło: przepisyjoli.com





































