Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten napój skutecznie gasi pragnienie. Od dawna robi furorę w północnej Afryce

Ten napój skutecznie gasi pragnienie. Od dawna robi furorę w północnej Afryce

Herbata napojem na upał
canva/Africa images, GMVozd

Napój na upał powinien chłodzić i orzeźwiać. Herbata stosowana przez mieszkańców Maroka idealnie spełnia te kryteria. Wcale nie jest mrożona — tej wszyscy się wystrzegają. Wiemy, dlaczego i podajemy znany przepis na napar wspaniale gaszący pragnienie.
 

Idealny napój na upał

W upalne dni wiele osób sięga po chłodne płyny i jedzenie takie jak np. lody czy chłodnik. Taktyka z pozoru słuszna, lecz tak naprawdę niebezpieczna. Podobnie jak klimatyzacja narażą bowiem nasz organizm na gwałtowną zmianę temperatury, a w konsekwencji szok termiczny lub nawet przeziębienie.

Dlatego zamiast lemoniady z kostkami lodu lub schłodzonego soku czy gazowanego napoju, lepiej postawić na kojarzące się nam raczej z sezonem jesienno-zimowym napary. Mieszkańcy Maroka mają swoją ulubioną propozycję.

Ta niedziela będzie inna niż zwykle. Skorzystaj, jeśli w tygodniu brakuje ci czasu

Marokańczycy stawiają na herbatę

Tradycyjna Tuarega, którą raczą się obywatele afrykańskiego państwa, składa się z zielonej herbaty, mięty oraz dużej ilości cukru. Choć może nie jest to powszechna wiedza, zielona herbata ma właściwości ochładzające. Mięta także słynie z podobnego działania.

Podanie ciepłego naparu z tych dwóch składników wraz z cukrem — który według medycyny chińskiej również silnie wychładza organizm — będzie strzałem w dziesiątkę. Warto spróbować.

Przepis na marokański napój na upał

Słodka herbata z mięta skusi jest pyszna i da nam chwilę wytchnienia w gorące dni. Warto skosztować i przekonać się o jej skuteczności.

Składniki na 2 porcje:

  • 500 ml gorącej, lecz nie wrzącej wody
  • 1 płaskiej łyżki zielonej herbaty
  • 2 garści świeżych listków mięty łyżeczek cukru

Przygotowanie herbaty

Do koszyczka wsypujemy susz i zaparzamy go w naczyniu z gorącą wodą przez 5 minut. Po tym czasie usuwamy go, a następnie dodajemy miętę. Słodzimy napój na upał i popijamy, póki jest ciepły.

A jeśli nie możecie się przekonać do spożycia nieschłodzonych płynów w upalne dni, możecie zawsze przetestować znakomite kawowe cold brew lub słodką i orzeźwiającą lemoniadę z arbuza.

Mięta z cukrem - napój na upał.png
canva/Langan