Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. Jesienny dodatek bosko podkręci smak mięsa
Canva / Berkut_34

Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. Jesienny dodatek bosko podkręci smak mięsa

20 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Jeśli masz ochotę odrobinę zaszaleć w kuchni, mamy na to idealny sposób. Kotlety mielone z gruszką są odważną odsłoną tradycyjnego polskiego dania. Subtelna słodkawa nuta i wyjątkowa delikatność stanowią znaki rozpoznawcze naszych kotletów. Spróbuj raz, a będziesz do tego przepisu wracać wielokrotnie.

Owocowy dodatek do mięsa może niektórych zniechęcać, jednak zapewniamy, że w tym przepisie gruszka absolutnie nie dominuje dania, za to ciekawie je uzupełnia. Kotlety mielone z gruszką zasmakują zarówno osobom otwartym na nowe połączenia, jak i tym, które twardo trzymają się tradycji. Smażenie czas zacząć.

Przepis na soczyste kotlety mielone z gruszką

Składniki:

  • 200 g mielonej łopatki wieprzowej

  • 1 jajko

  • 1 gruszka

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

  • szczypta chili

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • sól i pieprz do smaku

  • opcjonalnie garść tartego żółtego sera

  • olej do smażenia

Oryginalne kotlety mielone z gruszką krok po kroku

Mięso na kotlety mielone z gruszką dopraw za pomocą soli i pieprzu . Następnie dodaj chili, słodką paprykę przetarte w dłoniach zioła prowansalskie . Wyrabiaj masę przez ok. 5 minut.

Gruszkę pozbaw gniazd nasiennych a następnie obierz ją i zetrzyj na grubych oczkach tarki . Jeśli Twój owoc jest wyjątkowo soczysty, odciśnij go nieco z nadmiaru wody . Dzięki temu kotlety mielone z gruszką będą miały bardzie zwartą konsystencję i nie rozpadną się przy smażeniu .

Do mięsa na kotlety mielone z gruszką dodaj starty owoc, zioła prowansalskie i 2 łyżki bułki tartej . Na tym etapie możesz dołożyć również tarty żółty ser . Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj . Z uzyskanej masy formuj niewielkie kotlety mielone.

Na patelni dobrze rozgrzej olej do smażenia kotletów mielonych z gruszką. Wykładaj kolejno kotlety i smaż z obu stron na średnim ogniu . Kiedy kotlety będą ładnie zrumienione, zmniejsz ogień i podduś je jeszcze przez chwilę pod przykryciem . Kotlety mielone z gruszką są gotowe do podania od razu po przyrządzeniu. Kotlety mielone po kaszubsku podbiją serca miłośników ryb . Niebanalnie przyprawione mięso zaskoczy każdego łasucha .

Canva / Pezibear z Pixabay
Canva / Pezibear z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy