Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. Jesienny dodatek bosko podkręci smak mięsa
Jeśli masz ochotę odrobinę zaszaleć w kuchni, mamy na to idealny sposób. Kotlety mielone z gruszką są odważną odsłoną tradycyjnego polskiego dania. Subtelna słodkawa nuta i wyjątkowa delikatność stanowią znaki rozpoznawcze naszych kotletów. Spróbuj raz, a będziesz do tego przepisu wracać wielokrotnie.
Owocowy dodatek do mięsa może niektórych zniechęcać, jednak zapewniamy, że w tym przepisie gruszka absolutnie nie dominuje dania, za to ciekawie je uzupełnia. Kotlety mielone z gruszką zasmakują zarówno osobom otwartym na nowe połączenia, jak i tym, które twardo trzymają się tradycji. Smażenie czas zacząć.
Przepis na soczyste kotlety mielone z gruszką
Składniki:
-
200 g mielonej łopatki wieprzowej
-
1 jajko
-
1 gruszka
-
2 łyżki bułki tartej
-
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
-
szczypta chili
-
1 łyżka ziół prowansalskich
-
sól i pieprz do smaku
-
opcjonalnie garść tartego żółtego sera
-
olej do smażenia
Oryginalne kotlety mielone z gruszką krok po kroku
Mięso na kotlety mielone z gruszką dopraw za pomocą soli i pieprzu . Następnie dodaj chili, słodką paprykę przetarte w dłoniach zioła prowansalskie . Wyrabiaj masę przez ok. 5 minut.
Gruszkę pozbaw gniazd nasiennych a następnie obierz ją i zetrzyj na grubych oczkach tarki . Jeśli Twój owoc jest wyjątkowo soczysty, odciśnij go nieco z nadmiaru wody . Dzięki temu kotlety mielone z gruszką będą miały bardzie zwartą konsystencję i nie rozpadną się przy smażeniu .
Do mięsa na kotlety mielone z gruszką dodaj starty owoc, zioła prowansalskie i 2 łyżki bułki tartej . Na tym etapie możesz dołożyć również tarty żółty ser . Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj . Z uzyskanej masy formuj niewielkie kotlety mielone.
Na patelni dobrze rozgrzej olej do smażenia kotletów mielonych z gruszką. Wykładaj kolejno kotlety i smaż z obu stron na średnim ogniu . Kiedy kotlety będą ładnie zrumienione, zmniejsz ogień i podduś je jeszcze przez chwilę pod przykryciem . Kotlety mielone z gruszką są gotowe do podania od razu po przyrządzeniu. Kotlety mielone po kaszubsku podbiją serca miłośników ryb . Niebanalnie przyprawione mięso zaskoczy każdego łasucha .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czekoladowe powidła Małgorzaty Ostrowskiej. Połączenie 3 składników owocuje doskonałym smakiem
-
Golonka po bawarsku. Tajemnicą smaku jest jedyna w swoim rodzaju marynata
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama