Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Golonka po bawarsku. Tajemnicą smaku jest jedyna w swoim rodzaju marynata
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 20.10.2022 18:50

Golonka po bawarsku. Tajemnicą smaku jest jedyna w swoim rodzaju marynata

golonka po bawarsku
Canva /gkrphoto

Golonka wieprzowa ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Zachęcamy do wypróbowania poniższego przepisu na pieczoną golonkę po bawarsku. Oryginalna marynata z dodatkiem miodu oraz bursztynowego napoju zachęci nawet największych golonkowych sceptyków. A jej wielbicieli wcale nie trzeba będzie namawiać do jedzenia.

Przed przystąpieniem do pieczenia, golonkę należy ugotować. Gotowanie mięsa trwa ok. 90 minut. Nie jest to zatem przepis na szybki obiad. Po gotowaniu czeka nas kolejne 90 minut pieczenia mięsa. Czas wymagany do podania golonki jest jednak z pełni wynagradzany jej niezwykłym smakiem.

Przepis na aromatyczną golonkę po bawarsku

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe

  • 2 średnie marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • niewielki kawałek korzenia selera

  • 1 por

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego

  • sól do smaku

Składniki marynaty:

  • mała butelka jasnego piwa

  • 2 łyżki miodu

  • 2 łyżki musztardy

  • szklanka wywaru z gotowania golonek

  • 4 ząbki czosnku

Jak przygotować soczystą golonkę po bawarsku?

Golonki oczyść, umyj i włóż do dużego garnka. Zalej wodą tak, aby dokładnie zakrywała mięso. Dołóż obraną włoszczyznę, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj całość pod przykryciem ok. 1,5 godziny.

Po ugotowaniu golonek odlej do osobnego naczynia szklankę wywaru. Płyn wymieszaj z piwem, miodem, musztardą oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Ugotowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i polej je przygotowaną marynatą. Na koniec dodaj do płynu obrany i rozgnieciony czosnek.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Wstaw do niego naczynie z golonkami i piecz całość godzinę pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i zostaw golonki w piekarniku na kolejne 30 minut. W czasie ostatniego etapu pieczenia raz na jakiś czas podlewaj mięso sosem zebranym na dnie naczynia.

Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić golonkę bez gotowania. Golonka z indyka to drobiowy odpowiednik popularnego dania.

Canva / trevmo64
Canva / trevmo64

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: