Ziemniaki faszerowane kiełbasą i pieczarkami. Proste, pożywne danie w sam raz na jesień
Nie masz pomysłu na szybkie danie dla najbliższych? Przygotuj faszerowane ziemniaki z kiełbasą i pieczarkami. Ziemniaki z aromatycznym farszem zapieczone z żółtym serem i podane z ziołami oraz kwaśną śmietaną posmakują całej rodzinie.
Faszerowane ziemniaki to świetny pomysł, kiedy nie wiesz, co przygotować na szybki obiad, podwieczorek lub kolację na ciepło. Ziemniaki pieczone z kiełbasą, pieczarkami i serem posmakują całej rodzinie, a Ty zrobisz je w kilka chwil.
Ziemniaki koniecznie ugotuj przed pieczeniem. Warzywa polecam ugotować w mundurkach. Skórka nadaje smaku jak z ogniska. Faszerowane ziemniaki będą smakować obłędnie, kiedy podasz je z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany.
Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, klasyczną kiełbasę zamień na kiełbasę chorizo. To hiszpańska kiełbasa z mięsa wieprzowego z dodatkiem ostrej papryki i czosnku. Do faszerowanych ziemniaków możesz podać również lekką sałatkę z pomidora i ogórków.
Ziemniaki faszerowane kiełbasą i pieczarkami. Pyszne i proste danie z piekarnika
Składniki:
-
5-6 większych ziemniaków
-
4 duże pieczarki
-
1 cebula
-
10 dag kiełbasy
-
natka pietruszki lub koperek
-
kwaśna śmietana 18%
-
kawałek żółtego sera w kostce
-
sól, pieprz
-
masło klarowane
Jak zrobić faszerowane ziemniaki? Jesienne danie oczaruje każdego
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Na maśle podsmaż pokrojoną kiełbasę. Następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj pieczarki i smaż jeszcze chwilę.
Zetrzyj ser, posiekaj zieleninę. Ugotowane ziemniaki ostudź, przekrój wzdłuż na połowę i wydrąż. W środek każdego włóż przygotowany farsz.
Ziemniaki posyp serem, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz około 20 minut. Ziemniaki oprósz posiekanymi ziołami i podaj z kleksem kwaśnej śmietany, smacznego.
Przygotuj również ziemniaki hasselback , czyli ziemniaki w szwedzkim stylu. Świetnym dodatkiem do obiadu są ziemniaki z boczkiem według przepisu Ewy Wachowicz.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Domowa sałatka jarzynowa z dodatkiem śledzia. Idealna na Andrzejki
-
Czy awokado jest owocem, czy warzywem? Rozwiewamy wątpliwości
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama