Ziemniaki pieczone z boczkiem - szybki i tani patent na obiad
Ziemniaki są naszym ulubionym, obiadowym dodatkiem. Zwykle je gotujemy, jednak doskonale smakują też upieczone lub usmażone. Dziś podamy wam przepis na ziemniaki pieczone z boczkiem. Jest to doskonały patent na szybki i tani obiad. Przekonajcie się o tym sami.
Pieczone ziemniaki mają zupełnie inną konsystencję niż gotowane. Zwłaszcza jeśli upiecze się je w skórce. Kto próbował, ten wie. Są bardziej wilgotne i zwarte. Zachowują też więcej składników odżywczych, bo nie wymywa ich woda.
Jeśli zaś wzbogacisz je o dodatki smakowe, takie jak wędzony boczek, czosnek i cebulę, nabiorą doskonałego smaku i aromatu. Boczek sprawi też, że ziemniaki ładnie się przyrumienią i staną się chrupiące.
Ziemniaki pieczone z boczkiem — szybki i tani patent na obiad
Składniki:
-
8 średniej wielkości ziemniaków
-
4 plasterki wędzonego boczku
-
pół czerwonej cebuli
-
4 ząbki czosnku
-
sól, pieprz
-
olej
Przygotowanie pieczonych ziemniaków
Ziemniaki obierz, opłucz, osusz. Każdy ponacinaj z jednej strony w niezbyt grube plasterki, uważając, by ziemniaki nie rozpadły się.
Boczek pokrój w wąskie paski. Obraną cebulę pokój w piórka, a czosnek w plasterki. W nacięcia ziemniaków włóż pokrojone składniki.
8 kawałków folii aluminiowej posmaruj z jednej strony olejem. Na każdym połóż jeden ziemniak, oprósz go solą i pieprzem, zawiń szczelnie w folię.
Ziemniaki włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C i piecz je ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz ziemniaki jeszcze około pół godziny.
Na naszej stronie znajdziesz więcej przepisów na ziemniaczane przysmaki. Sprawdź, jak przygotować ziemniaczane kotlety , a także jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane .
Źródło zdjęcia: canva/sanapadh
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: doradcasmaku