Smakosze.pl Przepisy Ziemniaki pieczone z boczkiem - szybki i tani patent na obiad
canva/VankaD

Ziemniaki pieczone z boczkiem - szybki i tani patent na obiad

12 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Ziemniaki są naszym ulubionym, obiadowym dodatkiem. Zwykle je gotujemy, jednak doskonale smakują też upieczone lub usmażone. Dziś podamy wam przepis na ziemniaki pieczone z boczkiem. Jest to doskonały patent na szybki i tani obiad. Przekonajcie się o tym sami.

Pieczone ziemniaki mają zupełnie inną konsystencję niż gotowane. Zwłaszcza jeśli upiecze się je w skórce. Kto próbował, ten wie. Są bardziej wilgotne i zwarte. Zachowują też więcej składników odżywczych, bo nie wymywa ich woda.

Jeśli zaś wzbogacisz je o dodatki smakowe, takie jak wędzony boczek, czosnek i cebulę, nabiorą doskonałego smaku i aromatu. Boczek sprawi też, że ziemniaki ładnie się przyrumienią i staną się chrupiące.

Ziemniaki pieczone z boczkiem — szybki i tani patent na obiad

Składniki:

  • 8 średniej wielkości ziemniaków

  • 4 plasterki wędzonego boczku

  • pół czerwonej cebuli

  • 4 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • olej

Przygotowanie pieczonych ziemniaków

Ziemniaki obierz, opłucz, osusz. Każdy ponacinaj z jednej strony w niezbyt grube plasterki, uważając, by ziemniaki nie rozpadły się.

Boczek pokrój w wąskie paski. Obraną cebulę pokój w piórka, a czosnek w plasterki. W nacięcia ziemniaków włóż pokrojone składniki.

8 kawałków folii aluminiowej posmaruj z jednej strony olejem. Na każdym połóż jeden ziemniak, oprósz go solą i pieprzem, zawiń szczelnie w folię.

Ziemniaki włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C i piecz je ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz ziemniaki jeszcze około pół godziny.

Na naszej stronie znajdziesz więcej przepisów na ziemniaczane przysmaki. Sprawdź, jak przygotować ziemniaczane kotlety , a także jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane .

boczek
boczek

Źródło zdjęcia: canva/sanapadh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy