W życiu nie jadłem lepszych racuchów. Dodaję do nich składnik, o którym mało kto pamięta
Sklepy dosłownie rozpieszczają nas dziś ofertą produktów mlecznych, które możemy wykorzystać przygotowując ciasto do smażenia placków. Ten prosty przepis na doskonałe puszyste racuchy sięga po zapomniany składnik.
Domowe racuchy
Racuchy to jeden z doskonałych pomysłów na pożywne ciepłe śniadanie. Dają energię na długi dzień i można podawać je na dziesiątki sposobów, np. samym cukrem pudrem, jogurtem czy owocami, a nawet na słono.
Nie byłoby jednak ciasta na takie placuszki bez dodatku jakiegoś produktu mlecznego. Możemy brać i wybierać – mamy do dyspozycji jogurt, skyr, kefir czy maślankę. Przypominamy jednak o składniku, który ostatnio dał się przyćmić tym nowym produktom: o zsiadłym mleku.
Moja znajoma trzyma w lodówce papier toaletowy. Gdy dowiedziałem się dlaczego, sam zacząłem tak robićPlacuszki na zsiadłym mleku
Racuchy takie można smażyć na dowolnym tłuszczu o tzw. wysokim punkcie dymienia, np. na oleju rzepakowym. Henia Foks, z której kanału zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, używa masła klarowanego. Warto spróbować, bo daje ono doskonały smak i nie przypala się.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki zsiadłego mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Opcjonalnie: aromat waniliowy
- Tłuszcz do smażenia
- Cukier puder do posypania
Smażymy racuszki ze zsiadłym mlekiem
Składniki ciasta łączymy za pomocą miksera. Do ciasta można dodać odrobinę cukru lub zastąpić aromat waniliowy cukrem waniliowym. Ciasto powinno być kleiste i dość gęste, by łatwo dało się uformować z niego placuszki. Do ciasta można też dodać pokrojone w kostkę jabłka.
Placuszki kładziemy na rozgrzanym tłuszczu. Najłatwiej zrobić to łyżką zamoczoną w oleju, żeby ciasto łatwo się z niej ześlizgiwało. Smażymy racuchy, aż będą złociste z obu stron. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na domową kiełbasę i serek zrobiony z jogurtu.