Znakomity omlet czekoladowy ze świeżymi truskawkami
pixabay.com

Znakomity omlet czekoladowy ze świeżymi truskawkami

Omlet czekoladowy ze świeżymi truskawkami to bardzo prosty przepis, który może zostać wykorzystany na śniadanie lub na deser. Do przygotowania omleta potrzebne są składniki, który każdy nas znajdzie w swojej kuchni. Jak przygotować omlet czekoladowy ze świeżymi truskawkami?

Omlet czekoladowy ze świeżymi truskawkami - składniki

Składniki potrzebne do przygotowania jednej porcji omleta czekoladowego ze świeżymi truskawkami to:

  • 2 kostki ciemnej czekolady,
  • pół łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • pół łyżki kakao,
  • masło do posmarowania patelni,
  • jedna łyżka cukru pudru,
  • 200 g świeżych truskawek.


Przygotowanie omleta czekoladowego ze świeżymi truskawkami

Krok pierwszy: oddziel białko od żółtka jajek. Mąkę przesiej do miski, dodaj kakao i cukier waniliowy, następnie dobrze wymieszaj. Na wysokich obrotach miksera ubij białka ze szczyptą soli, aż staną się sztywne, po czym zmniejsz prędkość do średniej i stopniowo dodawaj żółtka, ciągle mieszając (około pół minuty). Zmniejsz prędkość do minimum i stopniowo (ale tylko na krótko przez około 10 sekund) dodawaj mąkę i pozostałe składniki, a na koniec delikatnie wymieszaj z kawałkami czekolady.

Krok drugi: rozpocznij podgrzewanie patelni (z nieprzywierającą powłoką) o średnicy około 18-20 cm na średnim ogniu przez około pół minuty. Na widelec nałóż kawałek masła, a następnie szybko posmaruj nim spód i boki patelni. Dodaj ubite składniki, zmniejsz ogień do niskiego poziomu i smaż omlet (bez przykrycia) przez około 3-4 minuty, aż omlet zacznie się lekko rozpalać.

Krok trzeci: przełóż omlet na drugą stronę (najlepiej użyć dwóch szpatułek). Jedną stronę smażyć ok. 2 minuty. Następnie przełóż na talerz, posyp cukrem pudrem i połóż truskawki.

Propozycje podania czekoladowego omleta ze świeżymi truskawkami

Z waniliową bitą śmietaną: ubij 30% śmietanę (dobrze schłodzoną) na sztywną piankę, a na koniec dodaj 1 łyżeczkę cukru wanilinowego.

Sos truskawkowy: 200 gram świeżych truskawek wymieszać z cukrem (do smaku, np. 2-3 łyżki) i 25 ml likieru cytrynowego lub 1 łyżką soku z cytryny. Jeśli preferujemy sos bezalkoholowy, możemy go zagotować, aby alkohol odparował.

Następny artykuł