Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Znakomity omlet czekoladowy ze świeżymi truskawkami
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:50

Znakomity omlet czekoladowy ze świeżymi truskawkami

Znakomity omlet czekoladowy ze świeżymi truskawkami
pixabay.com

Omlet czekoladowy ze świeżymi truskawkami - składniki

Składniki potrzebne do przygotowania jednej porcji omleta czekoladowego ze świeżymi truskawkami to:

  • 2 kostki ciemnej czekolady,

  • pół łyżeczki cukru wanilinowego,

  • 2 łyżki mąki pszennej,

  • 2 jajka,

  • pół łyżki kakao,

  • masło do posmarowania patelni,

  • jedna łyżka cukru pudru,

  • 200 g świeżych truskawek.

Przygotowanie omleta czekoladowego ze świeżymi truskawkami

Krok pierwszy: oddziel białko od żółtka jajek. Mąkę przesiej do miski, dodaj kakao i cukier waniliowy, następnie dobrze wymieszaj. Na wysokich obrotach miksera ubij białka ze szczyptą soli, aż staną się sztywne, po czym zmniejsz prędkość do średniej i stopniowo dodawaj żółtka, ciągle mieszając (około pół minuty). Zmniejsz prędkość do minimum i stopniowo (ale tylko na krótko przez około 10 sekund) dodawaj mąkę i pozostałe składniki, a na koniec delikatnie wymieszaj z kawałkami czekolady.

Krok drugi: rozpocznij podgrzewanie patelni (z nieprzywierającą powłoką) o średnicy około 18-20 cm na średnim ogniu przez około pół minuty. Na widelec nałóż kawałek masła, a następnie szybko posmaruj nim spód i boki patelni. Dodaj ubite składniki, zmniejsz ogień do niskiego poziomu i smaż omlet (bez przykrycia) przez około 3-4 minuty, aż omlet zacznie się lekko rozpalać.

Krok trzeci: przełóż omlet na drugą stronę (najlepiej użyć dwóch szpatułek). Jedną stronę smażyć ok. 2 minuty. Następnie przełóż na talerz, posyp cukrem pudrem i połóż truskawki.

Propozycje podania czekoladowego omleta ze świeżymi truskawkami

Z waniliową bitą śmietaną: ubij 30% śmietanę (dobrze schłodzoną) na sztywną piankę, a na koniec dodaj 1 łyżeczkę cukru wanilinowego.

Sos truskawkowy: 200 gram świeżych truskawek wymieszać z cukrem (do smaku, np. 2-3 łyżki) i 25 ml likieru cytrynowego lub 1 łyżką soku z cytryny. Jeśli preferujemy sos bezalkoholowy, możemy go zagotować, aby alkohol odparował.

Tagi: