Smakosze.pl Przepisy Znalazłam najlepszy przepis na wątróbkę. Robi się ją bez smażenia, mąki i masła
Canva

Znalazłam najlepszy przepis na wątróbkę. Robi się ją bez smażenia, mąki i masła

21 lutego 2024

Dla jednych smak dzieciństwa, dla innych oszczędna kuchnia, a jeszcze dla innych wykwintne i modne danie. Z tym przepisem zwykła wątróbka pokazuje wszystkie te swoje oblicza.

Wątróbka dla oszczędnych

Jedzenie podrobów to nie przejściowa moda, ale z dawna zakorzeniony zwyczaj. Narodził się zapewne z oszczędności. Zwierzęta gospodarskie zawsze były drogie w wykarmieniu i gospodynie za punkt honoru stawiały sobie wykorzystanie tuszy zwierzęcej od głowy do ogona.

W dalszym ciągu podroby spełniają te kryteria. Choć przejściowe mody mogą podnieść cenę poszczególnych delikatesów, szybka wątróbka to świetny sposób na mięsne danie za dosłownie kilka złotych .

duszona wątróbka
fot. Canva
Prawie nikt nie zna tej sztuczki z wacikiem i olejem

Wątróbka bez mąki

Ten przepis składa się dosłownie z dwóch składników. Choć zazwyczaj używamy mąki do obtoczenia wątróbki przed smażeniem, tutaj rezygnujemy i z jednego, i z drugiego. Przepis nadaje się do wszystkich rodzajów dostępnej wątróbki . My za punkt wyjścia przyjmujemy drobiową.

Składniki

  • ½ kg wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • Sól i pieprz

Przygotowujemy pieczoną wątróbkę

Najważniejsze w przygotowaniu tej potrawy jest dokładne opłukanie wątróbki. Przy okazji możemy ocenić, jak wygląda produkt i ewentualnie oczyścić go z nadmiaru żyłek. Te bowiem wychodzą za twarde i łykowate.

Cebulę kroimy w grube pióra, a samą wątróbkę – w nie za duże kostki, o boku ok. 3 cm. Składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową . Doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy, by przyprawy dotarły do wszystkich kawałków.

Zaginamy krawędzie folii zaginamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Wątróbka drobiowa powinna piec się około 20 minut , ale produkty z innych gatunków przedłużą ten czas nawet dwukrotnie. W trakcie pieczenia warto więc sprawdzać, czy mięso jest już miękkie .

Wypróbuj też przepisy na smakowite roladki z szynki i „ coleslawa po polsku” .

duszona wątróbka
fot. Canva
Polacy o niej trochę zapomnieli, a to bomba witaminowa. Idealna na wiosnę
Sypię do gulaszu, a mięso jest miękkie jak nigdy. Ten patent znalazłem w książce kucharskiej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy