Znalazłam najlepszy przepis na wątróbkę. Robi się ją bez smażenia, mąki i masła
Dla jednych smak dzieciństwa, dla innych oszczędna kuchnia, a jeszcze dla innych wykwintne i modne danie. Z tym przepisem zwykła wątróbka pokazuje wszystkie te swoje oblicza.
Wątróbka dla oszczędnych
Jedzenie podrobów to nie przejściowa moda, ale z dawna zakorzeniony zwyczaj. Narodził się zapewne z oszczędności. Zwierzęta gospodarskie zawsze były drogie w wykarmieniu i gospodynie za punkt honoru stawiały sobie wykorzystanie tuszy zwierzęcej od głowy do ogona.
W dalszym ciągu podroby spełniają te kryteria. Choć przejściowe mody mogą podnieść cenę poszczególnych delikatesów, szybka wątróbka to świetny sposób na mięsne danie za dosłownie kilka złotych .
Wątróbka bez mąki
Ten przepis składa się dosłownie z dwóch składników. Choć zazwyczaj używamy mąki do obtoczenia wątróbki przed smażeniem, tutaj rezygnujemy i z jednego, i z drugiego. Przepis nadaje się do wszystkich rodzajów dostępnej wątróbki . My za punkt wyjścia przyjmujemy drobiową.
Składniki
- ½ kg wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- Sól i pieprz
Przygotowujemy pieczoną wątróbkę
Najważniejsze w przygotowaniu tej potrawy jest dokładne opłukanie wątróbki. Przy okazji możemy ocenić, jak wygląda produkt i ewentualnie oczyścić go z nadmiaru żyłek. Te bowiem wychodzą za twarde i łykowate.
Cebulę kroimy w grube pióra, a samą wątróbkę – w nie za duże kostki, o boku ok. 3 cm. Składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową . Doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy, by przyprawy dotarły do wszystkich kawałków.
Zaginamy krawędzie folii zaginamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Wątróbka drobiowa powinna piec się około 20 minut , ale produkty z innych gatunków przedłużą ten czas nawet dwukrotnie. W trakcie pieczenia warto więc sprawdzać, czy mięso jest już miękkie .
Wypróbuj też przepisy na smakowite roladki z szynki i „ coleslawa po polsku” .