Smakosze.pl Przepisy Znalazłeś w lesie maślaki? Zrób z nich wyborny przysmak. Bosko rozgrzewa w jesienne chłody
Canva / Taiftin

Znalazłeś w lesie maślaki? Zrób z nich wyborny przysmak. Bosko rozgrzewa w jesienne chłody

22 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Co zrobić z maślaków? Istnieje wiele opcji. Znamy doskonały przepis na wykorzystanie znalezionych na spacerze maślaków. W prosty i szybki sposób wyczarujesz z nich aromatyczną zupę. Wystarczy zaledwie garść tych grzybów, aby uraczyć domowników rozgrzewającym jesiennym daniem. Do tego kilka prostych składników i zupa z maślaków jest gotowa.

Maślaki kojarzą się przede wszystkim z grzybami do marynowania. Okazuje się jednak, że to nie jedyna metoda na ich zagospodarowanie. Co zrobić z maślaków? Najlepszym wyjściem będzie aromatyczna i pełna smaku zupa. Pamiętaj jedynie, aby obrać grzyby przed włożeniem ich do garnka. Aromatu zupy z maślaków nie zapomnisz przez długi czas.

Co zrobić z maślaków? Przepis na pożywną zupę

Składniki:

  • 2 garście maślaków (ok. 500-600 g)

  • 1 średnia cebula

  • 2 łyżki masła

  • 1,5 litra rosołu

  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka rozmarynu

  • natka pietruszki do podania

Jak ugotować wyborną zupę z maślaków?

Aby przygotować zupę z maślaków, zacznij od oczyszczenia grzybów i usunięcia z nich skórki . Tak przygotowane grzyby pokrój na mniejsze kawałki . Do ugotowania zupy z maślaków używać będziemy zarówno trzonków jak i kapeluszy .

Cebule do zupy z maślaków obierz i drobno posiekaj . W garnku rozpuść 1 łyżkę masła i zeszklij warzywo . Następnie dołóż pokrojone grzyby i smaż całość na średniej mocy palnika przez ok. 8-10 minut . Trzymaj garnek na ogniu co jakiś czas mieszając do momentu, aż odparuje cała woda puszczona przez grzyby, a one same zmiękną .

Po tym czasie do garnka z grzybami dodaj drugą łyżkę masła . Dopraw całość do smaku solą, pieprzem a także przetartymi w dłoniach ziołami . Składniki na zupę z maślaków zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu . Od momentu zagotowania, trzymaj garnek na kuchence przez ok. 10 minut .

Niemal gotowa zupę z maślaków zabiel słodką śmietanką , dodaj też do niej posiekaną natkę pietruszki . Całość wymieszaj i odstaw pod przykryciem na kilka minut , aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Zupę z maślaków podawaj z ugotowanym osobno ryżem lub makaronem . Idealnie pasuje też do niej świeże pieczywo z odrobiną masła .

Co zrobić z maślaków? Jeśli masz bogate zbiory, część grzybów możesz zamarynować . Obieranie maślaków to żaden problem z tym poradnikiem .

Canva / Nancy Salmon
Canva / Nancy Salmon

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy