Znalazłeś w lesie maślaki? Zrób z nich wyborny przysmak. Bosko rozgrzewa w jesienne chłody
Co zrobić z maślaków? Istnieje wiele opcji. Znamy doskonały przepis na wykorzystanie znalezionych na spacerze maślaków. W prosty i szybki sposób wyczarujesz z nich aromatyczną zupę. Wystarczy zaledwie garść tych grzybów, aby uraczyć domowników rozgrzewającym jesiennym daniem. Do tego kilka prostych składników i zupa z maślaków jest gotowa.
Maślaki kojarzą się przede wszystkim z grzybami do marynowania. Okazuje się jednak, że to nie jedyna metoda na ich zagospodarowanie. Co zrobić z maślaków? Najlepszym wyjściem będzie aromatyczna i pełna smaku zupa. Pamiętaj jedynie, aby obrać grzyby przed włożeniem ich do garnka. Aromatu zupy z maślaków nie zapomnisz przez długi czas.
Co zrobić z maślaków? Przepis na pożywną zupę
Składniki:
-
2 garście maślaków (ok. 500-600 g)
-
1 średnia cebula
-
2 łyżki masła
-
1,5 litra rosołu
-
100 ml słodkiej śmietanki 30%
-
sól i pieprz do smaku
-
1 łyżeczka tymianku
-
1 łyżeczka rozmarynu
-
natka pietruszki do podania
Jak ugotować wyborną zupę z maślaków?
Aby przygotować zupę z maślaków, zacznij od oczyszczenia grzybów i usunięcia z nich skórki . Tak przygotowane grzyby pokrój na mniejsze kawałki . Do ugotowania zupy z maślaków używać będziemy zarówno trzonków jak i kapeluszy .
Cebule do zupy z maślaków obierz i drobno posiekaj . W garnku rozpuść 1 łyżkę masła i zeszklij warzywo . Następnie dołóż pokrojone grzyby i smaż całość na średniej mocy palnika przez ok. 8-10 minut . Trzymaj garnek na ogniu co jakiś czas mieszając do momentu, aż odparuje cała woda puszczona przez grzyby, a one same zmiękną .
Po tym czasie do garnka z grzybami dodaj drugą łyżkę masła . Dopraw całość do smaku solą, pieprzem a także przetartymi w dłoniach ziołami . Składniki na zupę z maślaków zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu . Od momentu zagotowania, trzymaj garnek na kuchence przez ok. 10 minut .
Niemal gotowa zupę z maślaków zabiel słodką śmietanką , dodaj też do niej posiekaną natkę pietruszki . Całość wymieszaj i odstaw pod przykryciem na kilka minut , aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Zupę z maślaków podawaj z ugotowanym osobno ryżem lub makaronem . Idealnie pasuje też do niej świeże pieczywo z odrobiną masła .
Co zrobić z maślaków? Jeśli masz bogate zbiory, część grzybów możesz zamarynować . Obieranie maślaków to żaden problem z tym poradnikiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Drobno posiekaj i dodaj do mielonych. Zaskakujący dodatek nada im charakteru
-
Jak robiono rosół w 1889 roku? Mamy przepis. Pamiętaj o kluczowej zasadzie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama