Smakosze.pl Przepisy Zostały Ci łupiny po cebuli? Świetnie. Zrobisz z nich niezawodny dodatek do dań
Canva / MarekUsz

Zostały Ci łupiny po cebuli? Świetnie. Zrobisz z nich niezawodny dodatek do dań

3 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Dobrego kucharza można poznać po tym, że w jego kuchni nic się nie marnuje. Niektóre kreatywne pomysły w tym temacie aż zapierają dech w piersi. Dziś pokażemy Ci rewelacyjny sposób, jak wykorzystać łupiny z cebuli. W prosty sposób można wyczarować z nich aromatyczną sól cebulową.

Do przygotowania niezwykłej przyprawy możesz dodać również łupiny z czosnku. Oba składniki łącz w dowolnych proporcjach, zależnie od rezultatu, jaki chcesz uzyskać. Dzięki temu patentowi jak wykorzystać łupiny z cebuli, uzyskasz uniwersalną przyprawę, której możesz użyć do rozmaitych dań.

Niezwykła metoda, jak wykorzystać łupiny z cebuli

Składniki:

  • 1 szklanka łupin z cebuli

  • 1/3 szklanki soli gruboziarnistej

Jak wykorzystać łupiny z cebuli w pomysłowy sposób?

Ab zacząć korzystać ze sposobu, jak wykorzystać łupiny z cebuli, należy umieścić je na durszlaku . Następnie przelej je zimną wodą, żeby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń . Opłukane łupiny rozłóż równomiernie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem .

Piekarnik rozgrzej do temperatury 185 stopni . Cebulowe obierki wstaw do niego na kilka-kilkanaście minut . W czasie pieczenia kilkukrotnie je przemieszaj . Łupiny powinny spędzić w piecu tyle czasu, aby dobrze wyschnąć, ale nie przypalić się .

Upieczone fragmenty cebuli wsyp do blendera i zasyp je 1/3 szklanki gruboziarnistej soli . Żeby cieszyć się prostym patentem, jak wykorzystać łupiny z cebuli miksuj oba składniki do momentu uzyskania proszku . Gotową przyprawę przesyp do szczelnie zamykanego pojemnika . Domowej cebulowej soli możesz z powodzeniem używać między innymi do dań mięsnych lub sałatek . Obierki z ziemniaków także znajdą swoje ciekawe zastosowanie w kuchni . Czy wiesz, co można zrobić z niepozornych skórek po jabłkach ?

Canva / HandmadePictures
Canva / HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy