Smakosze.pl Przepisy Zrób foremki z folii i wsadź do nich kawałki kurczaka. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
YouTube/@Leckereinfachundschnell

Zrób foremki z folii i wsadź do nich kawałki kurczaka. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

30 stycznia 2024

Kurczaka często podajemy na obiad. Ja robię z niego znakomite zapiekane danie pod serową pierzynką. Polecam wszystkim przepis na obiad, który będzie smakował małym i dużym smakoszom.

Wsadź kurczaka do foremki, czyli patent na obiad

Czy przyrządzasz kurczaka na obiad? Niech zgadnę, pewnie pieczesz go lub robisz kotlety z tego mięsa? Zwykle też tak robiłam, jednak teraz to się zmieniło. Dzięki temu przepisowi przygotowuję kurczaka zapiekanego w foremkach. Do tego ziemniaki, pomidory, a na wierzch serowa pierzynka.

To danie stało się kulinarnym hitem w moim domu. Patent na kurczaka wart jest medalu, bo potrawa rozpływa się w ustach. Jest też szybka w przygotowaniu . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Lecker, einfach und schnell! Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

kurczak
YouTube/@Leckereinfachundschnell
Kremowe ciasto bez cukru, oleju i mąki. Smakuje jak sernik, ale robi się szybciej

Jak zrobić kurczaka z foremek pod serową pierzynką?

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 szklanka mleka
  • 4 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 10 dkg sera
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia kurczaka w niezbyt dużą kostkę, przełóż do miski i zalej mlekiem. Odstaw na około 30 minut. W tym czasie pokrój ziemniaki w cienkie plastry, dopraw przyprawami i ułóż we wcześniej przygotowanych foremkach z folii aluminiowej. Na wierzch połóż pokrojoną cebulę i kurczaka moczonego w mleku.

Do miski wbij jajka, dosyp przyprawy, dodaj śmietanę, jogurt i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszaj i zalej sosem zawartość foremek . Na wierzchu ułóż pomidora pokrojonego w plastry. Posyp startym żółtym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Kurczak pod serową pierzynką rozpływa się w ustach

Po upieczeniu danie od razu możesz podawać. Mięso jest niezwykle soczyste, mięciutkie i rozpływa się w ustach . Serowa pierzynka dopełnia całości i sprawia, że to danie chciałoby się jeść na okrągło. Potrawa z kurczaka wygląda przy tym okazale i jest prosta w przygotowaniu.

U mnie w domu cieszy się dużym powodzeniem i szybko znika z talerzy. Kurczak w takim wydaniu to prawdziwy kulinarny majstersztyk, z którym poradzi sobie nawet laik w kuchni. Polecam ten przepis na pyszny obiad, który zrobisz bardzo szybko. Pisaliśmy o tym, jak zrobić faworki bez smażenia. Podawaliśmy też przepis na mega puszyste racuchy.

kurczak
YouTube/@Leckereinfachundschnell
Siekam kapustę, mieszam z kilkoma dodatkami i kładę na blachę. Ta zapiekanka to hit w moim domu
Mięso mielone i ziemniaki przykrywam mieszanką warzyw. Obłędny obiad
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy