Zapomnij o smażeniu, te faworki zrobisz bez kropli tłuszczu. Wystarczy 1 składnik
Nie wyobrażasz sobie tłustego czwartku bez faworków, ale nie chcesz też, żeby były zbyt tłuste? Koniecznie zrób te z poniższego przepisu. Będą tak samo smaczne i mniej kaloryczne.
Nietłuste, a smaczne faworki
Tłusty czwartek to jedno z tych świąt, które jest wyczekiwane przez wszystkich z nas. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na zjedzenie aż tylu smacznych, aczkolwiek bardzo tłustych i niezdrowych dla organizmu smakołyków. Nie musisz z nich całkowicie zrezygnować. W przypadku faworków wystarczy zmienić sposób ich przygotowania.
Ja odkryłem ten przepis właśnie z takich pobudek. Dzięki niemu mogę zjeść tyle faworków, ile w stanie jest pomieścić mój żołądek. Nie czuję się po nich ociężały, a wszystko dzięki zupełnie innemu sposobowi ich przygotowania.
Moja galareta pięknie wygląda, a w smaku jest arcydziełem. Dzięki kilku składnikomJeden składnik zmienia wszystko
Tych faworków nie trzeba smażyć, należy je upiec. Wszystko dzięki użytemu ciastu, z którego będą robione. A jest nim znane i uwielbiane ciasto francuskie. Zaskoczona? Pewnie tak, ale warto zrobić to dla siebie i swojego ciała. Pozwoli uniknąć wzrostu cholesterolu oraz wagi. Podobny przepis znajdziesz na kanale Henia Foks, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 2 jajka
- cukier
Przepis na faworki bez tłuszczu
Zacznij od delikatnego rozwinięcia ciasta francuskiego na stolnicy lub desce do krojenia. Następnie za pomocą noża, świetnie sprawi się nóż do pizzy, podziel ciasto. Najpierw podziel je na pół, równolegle do dłuższego boku.
Każdą połówkę podziel na paski o szerokości 2 centymetrów. Równolegle do krótkiego boku. Sugeruj się tym, co widzisz na zdjęciu poniżej. Każdy z otrzymanych pasków skręć według jego własnej osi o 180 stopni. Ruch ten przypomina zawijanie cukierków.
Zawiniątka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajka rozbij i oddziel żółtka od białek, którymi posmarujesz każdy z faworków. Na koniec posyp cukrem. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Beztłuszczowe i zdrowsze faworki gotowe. Zrób je na tłusty czwartek i zaskocz gości. Sprawdź, co smakuje lepiej niż jajecznica na śniadanie oraz co zrobić z ubitych ziemniaków.