Najlepszy patent na ciasto na pierogi wg. przepisu siostry Anastazji
Czy jest coś pyszniejszego niż domowe pierogi? Dobrze przyrządzone ciasto, sprawi, że niezależnie od farszu, który w nich umieścicie, będą pyszne. Sprawdźcie przepis siostry Anastazji, a wasze pierogi zachwycą każdego.
Przepis na pyszne pierogi siostry Anastazji
Z podanych niżej składników wychodzi około 55 pierogów.
Do przygotowania ciasta potrzebujecie:
500 g mąki pszennej
1 jajo
1/2 łyżeczki soli
ok. 3/4 szklanki letniej wody
1/4 szklanki gorącego mleka
Na farsz przygotujcie:
500 g ziemniaków
1 spora cebula
200-300 g sera białego
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki łączymy z cebulą i studzimy. Następnie mieszamy masę z serem i doprawiamy.
Mąkę przesiewamy na stolnicę lub czysty blat kuchenny, robimy w niej wgłębienie i ostrożnie wlewamy do niego gorące mleko. Całość mieszamy widelcem. Dodajemy sól i jajko, a następnie zagniatamy, podlewając wodą.
Ciasto powinno wyjść luźne, ale nie powinno się też lepić. Gdy jest dobrze wyrobione, rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm i szklanką wycinamy krążki. Na każdy z nich nakładamy pełną łyżeczkę przygotowanego wcześniej farszu i sklejamy brzegi.
Gotowe pierogi układamy na oprószonym mąką blacie. W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy pierogi partiami. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy przez krótką chwilę. Następnie odławiamy je łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kwaśną śmietaną i skwarkami z boczku.
Wypróbujcie również inne pomysły na dania obiadowe od siostry Anastazji. Szczególnie polecamy kotlety z kapusty włoskiej. Z pewnością wasz serca skradną też te smaczne gołąbki z dodatkiem grzybów.
Źródło zdjęcia: canva/ShyMan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: agusiowegotowanie