Smakosze.pl Przepisy Zrobiłam tę zupę raz i teraz wracam do niej ciągle. Smakuje mi dużo bardziej, niż klasyczny rosół
Fot. YouTube/Saschabrutzelt

Zrobiłam tę zupę raz i teraz wracam do niej ciągle. Smakuje mi dużo bardziej, niż klasyczny rosół

1 czerwca 2024

Czy może być zupa lepsza od rosołu? Zrobiłam taką i teraz często ją gotuję. Pełna jest mięsa, warzyw i jednego zaskakującego dodatku. Polecam przepis na tę apetyczną zupę, której smak warto poznać.

Zupa naleśnikowa lepsza od rosołu

Królem polskich zup jest rosół . Esencjonalny, pyszny i aromatyczny jest uwielbiany przez Polaków. Jednak silną konkurencją jest też zupa , która wielbicieli klasycznego rosołu może miło zaskoczyć. To zupa naleśnikowa, która jest pyszną alternatywą dla króla polskich zup . Podobnie jak rosół gotowana jest na mięsie, warzywach, ale pełna jest też pokrojonych naleśników.

Taka zupa jadana jest we Włoszech, Francji, Austrii i Niemczech. Coraz bardziej popularna staje się też w Polsce . Wypróbowałam ten przepis na zupę naleśnikową i teraz ciągle do niej wracam. Polecam każdemu tę recepturę. Znajdziesz ją poniżej.

zupa naleśnikowa
Fot. YouTube/Saschabrutzelt
Żadnego suszenia, żadnej zamrażarki. Koperek zostanie świeży na długo dzięki tej prostej sztuczce

Jak ugotować zupę naleśnikową?

Składniki na zupę:

  • kurczak lub korpus z kurczaka
  • ¼ kg mięsa wołowego
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 korzenie pietruszki
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz
  • lubczyk
  • natka pietruszki

Składniki na naleśniki:

  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie zupy zacznij od obrania warzyw, skropienia ich olejem i podpieczeniu w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut . Mięso wrzuć do garnka, oddziel pierś z kurczaka, a mięso gotuj przez godzinę. Po tym czasie dodaj pieczone warzywa i gotuj jeszcze 2 godziny.

Pod koniec gotowania przecedź przez sito, dopraw solą, pieprzem i lubczykiem. Pierś z kurczaka możesz dorzucić do zupy na 20 minut przed końcem gotowania. Ugotowaną pierś pokrój i użyj jako wkładki do zupy. Teraz zajmij się naleśnikami. Zrób ciasto, usmaż naleśniki i gdy ostygną, pokrój w cienkie paski.

Zupa naleśnikowa poleca się na obiad

Gotową zupę podawaj z uformowanymi ślimaczkami z naleśników. Danie smakuje wyśmienicie, a całości dopełniają cieniutkie naleśniki . Taką zupę zjesz z przyjemnością, a każdy, kto jej spróbuje, poprosi o przepis. Dlatego koniecznie go wypróbuj w swojej kuchni.

Zupa naleśnikowa często gości na moim stole, bo lubię ją bardziej od rosołu. Pyszna i pożywna będzie smakować całej rodzinie. Do tego ciekawie się prezentuje. Zdecydowanie jest warta spróbowania. Pisaliśmy o tym, jak zrobić lody z herbatnikami. Podawaliśmy tez przepis na wyśmienite ciasto z kremem i owocami.

zupa naleśnikowa
Fot. YouTube/Saschabrutzelt

Źródło: pysznosci.pl, YouTube/Saschabrutzelt

Zdjęcia: screen YouTube/Saschabrutzelt

Uwielbiam to ciasto z budyniem i truskawkami. Wspólnie z rodziną możemy je jeść na okrągło
Zawijam mięso z farszem i wkładam do piekarnika. Nie znam lepszego sposobu na obiad na sobotę
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy