Smakosze.pl Przepisy Zupa jarzynowa z brukselką - zdrowy i przepyszny przepis
canva/yulka3ice

Zupa jarzynowa z brukselką - zdrowy i przepyszny przepis

30 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa jarzynowa z brukselką to smaczna, zdrowa i pożywna zupa dla całej rodziny. Zupę z przepisu ugotujesz w 30 minut, danie jest więc idealną propozycją na szybki obiad. Jarzynowa składa się z wielu warzyw, dzięki czemu jest prawdziwą bombą witaminową. Poznaj przepis na zupę jarzynową z brukselką.

Zupa jarzynowa z brukselką to prosty i szybki przepis na pyszne danie. Jeśli masz więcej czasu, możesz ugotować zupę na wcześniej przygotowanym wywarze warzywnym lub wykorzystać rosół z poprzedniego dnia. Zupę zabiel śmietaną i dopraw wyłącznie solą i pieprzem.

Sekretem pełnego smaku zupy jest podsmażenie cebuli z marchewką, pietruszką i ziemniakami na oliwie, dzięki czemu warzywa oddają cały aromat, a danie jest smaczne i wyraźne. Jeśli korzystasz z mrożonych warzyw, rozmroź je w temperaturze pokojowej zanim zaczniesz gotować obiad. Warzywa rozmrażane w mikrofalówce tracą smak.

Z brukselki nie tylko ugotujesz pyszną i pożywną zupę. Przygotujesz również wiele smacznych dań. Jeśli szukasz pomysłu na obiad z brukselką- tu poznasz przepis na zapiekaną brukselkę z serem , czyli szybkie i proste danie dla całej rodziny.

Przepis na zupę jarzynową z brukselką

Składniki na 5-6 porcji:

  • 400 g brukselki

  • 100 g fasolki szparagowej zielonej

  • mały kalafior

  • 2 marchewki

  • 2 duże ziemniaki

  • cebula

  • korzeń pietruszki

  • 2 łyżki oliwy

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • sól, pieprz

  • kostka rosołowa drobiowa lub warzywna

Jak zrobić zupę jarzynową z brukselką?

Kalafiora podziel na malutkie różyczki, pokrój w kostkę ziemniaki, marchewki, korzeń pietruszki, posiekaj cebulę . W większym garnku zeszklij na oliwie cebulę, dodaj marchew, pietruszkę i smaż przez kilka minut, następnie dodaj ziemniaki i również podsmaż je chwilę.

Brukselka

Do garnka wlej 2 l wody, dodaj malutkie różyczki kalafiora, fasolę, brukselkę, kostkę rosołową i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut od momentu zagotowania. Śmietanę rozprowadź w łyżce zimnej wody i kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, dodaj ją do zupy. Całe danie oprósz posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy