Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa pomidorowa z bazylią i grzankami serowymi
Małas Karolina
Małas Karolina 13.04.2021 02:00

Zupa pomidorowa z bazylią i grzankami serowymi

Zupa pomidorowa z bazylią i grzankami serowymi
pixabay.com

Zupa pomidorowa z bazylią nie będzie wymagała długiego gotowania, by osiągnąć głęboki smak pomidorów. Osiągniemy to dzięki dodatkowi koncentratu pomidorowego. Używając grzanek serowych jako dodatku, będziemy mogli zużyć na ich przygotowanie czerstwe pieczywo i tym samym nie zmarnować go.

Dodatkowo, ze względu na swoją kremową konsystencję, zupa pomidorowa z bazylią będzie bardzo smakowała dzieciom, które dodatkowo docenią możliwość maczania grzanek w pysznym kremie.

Zupa pomidorowa: składniki

2 puszki pomidorów bez skóry

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka suszonej bazylii

500 ml bulionu warzywnego

szczypta cukru

5 łyżek oleju

świeża bazylia

sól, pieprz

Zupa pomidorowa: przygotowanie

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy ją na rozgrzany na patelni olej i smażymy na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Możemy dodać szczyptę soli na patelnię, dzięki temu cebula nie przypali się na brzegach.

Dodajemy na patelnię pokrojony w cienkie plasterki czosnek i smażymy dalej, aż zacznie wydzielać on charakterystyczny aromat i nabierze lekko złotej barwy. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz suszoną bazylię i smażymy całość przez minutę.

W następnej kolejności dodajemy pomidory z puszki. Jeżeli używamy całych pomidorów, to rozdrabniamy je przy pomocy drewnianej łyżki lub szpatułki. Smażymy kolejną minutę.

Przekładamy pomidorowo-bazyliową mieszankę do średniego garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy przez około 5 minut. Za pomocą ręcznego blendera miksujemy całość na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Jaki jest najlepszy sposób na krojenie świeżej bazylii w eleganckie paski? Opłukane liście układamy jeden na drugim, zwijamy je w rulon i kroimy cienko. Posypujemy nimi podaną w miskach lub talerzach zupę.

A co z grzankami serowymi? Najlepiej przygotować je wcześniej i wstawić do pieczenia tuż przed rozpoczęciem przygotowywania zupy pomidorowej. Grzanki tak przygotowane są na tyle smaczne, że nadadzą się również do innych zup o konsystencji kremu.

Grzanki serowe: składniki

1 czerstwa bagietka lub inne pieczywo

3 ząbki czosnku                                                                                                                   

ulubiony żółty ser

oliwa z oliwek

zioła prowansalskie

sól i pieprz

Grzanki serowe: przygotowanie w piekarniku

Bagietki kroimy na ukośne kawałki (podobnie, jak do francuskiej zupy cebulowej). Następnie każdy kawałek skrapiamy oliwą, nacieramy czosnkiem i solimy.

Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i układamy na każdym kawałku pieczywa. Ilość sera na pojedynczej grzance zależy od naszego upodobania.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Pieczywo posypane serem układamy na blaszce i wstawiamy na środkowy poziom piekarnika. Idealnie byłoby użycie kratki lub grilla, bo wtedy grzanki będą rumieniły się także od spodu. Pieczemy do momentu, aż grzanki zaczną się rumienić, a na serze pojawią się bąbelki, czyli. ok. 10-15 minut.

Wyciągamy grzanki, posypujemy ziołami prowansalskimi i od razu podajemy.

Tagi: