Zupa pomidorowa z bazylią i grzankami serowymi
Zupa pomidorowa z bazylią nie będzie wymagała długiego gotowania, by osiągnąć głęboki smak pomidorów. Osiągniemy to dzięki dodatkowi koncentratu pomidorowego. Używając grzanek serowych jako dodatku, będziemy mogli zużyć na ich przygotowanie czerstwe pieczywo i tym samym nie zmarnować go.
Dodatkowo, ze względu na swoją kremową konsystencję, zupa pomidorowa z bazylią będzie bardzo smakowała dzieciom, które dodatkowo docenią możliwość maczania grzanek w pysznym kremie.
Zupa pomidorowa: składniki
2 puszki pomidorów bez skóry
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka suszonej bazylii
500 ml bulionu warzywnego
szczypta cukru
5 łyżek oleju
świeża bazylia
sól, pieprz
Zupa pomidorowa: przygotowanie
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy ją na rozgrzany na patelni olej i smażymy na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Możemy dodać szczyptę soli na patelnię, dzięki temu cebula nie przypali się na brzegach.
Dodajemy na patelnię pokrojony w cienkie plasterki czosnek i smażymy dalej, aż zacznie wydzielać on charakterystyczny aromat i nabierze lekko złotej barwy. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz suszoną bazylię i smażymy całość przez minutę.
W następnej kolejności dodajemy pomidory z puszki. Jeżeli używamy całych pomidorów, to rozdrabniamy je przy pomocy drewnianej łyżki lub szpatułki. Smażymy kolejną minutę.
Przekładamy pomidorowo-bazyliową mieszankę do średniego garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy przez około 5 minut. Za pomocą ręcznego blendera miksujemy całość na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Jaki jest najlepszy sposób na krojenie świeżej bazylii w eleganckie paski? Opłukane liście układamy jeden na drugim, zwijamy je w rulon i kroimy cienko. Posypujemy nimi podaną w miskach lub talerzach zupę.
A co z grzankami serowymi? Najlepiej przygotować je wcześniej i wstawić do pieczenia tuż przed rozpoczęciem przygotowywania zupy pomidorowej. Grzanki tak przygotowane są na tyle smaczne, że nadadzą się również do innych zup o konsystencji kremu.
Grzanki serowe: składniki
1 czerstwa bagietka lub inne pieczywo
3 ząbki czosnku
ulubiony żółty ser
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sól i pieprz
Grzanki serowe: przygotowanie w piekarniku
Bagietki kroimy na ukośne kawałki (podobnie, jak do francuskiej zupy cebulowej). Następnie każdy kawałek skrapiamy oliwą, nacieramy czosnkiem i solimy.
Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i układamy na każdym kawałku pieczywa. Ilość sera na pojedynczej grzance zależy od naszego upodobania.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Pieczywo posypane serem układamy na blaszce i wstawiamy na środkowy poziom piekarnika. Idealnie byłoby użycie kratki lub grilla, bo wtedy grzanki będą rumieniły się także od spodu. Pieczemy do momentu, aż grzanki zaczną się rumienić, a na serze pojawią się bąbelki, czyli. ok. 10-15 minut.
Wyciągamy grzanki, posypujemy ziołami prowansalskimi i od razu podajemy.