Zupa szparagowa
pixabay.com

Zupa szparagowa, prosty i pyszny przepis

W sklepach widać już coraz więcej szparagów. Sezon na te warzywa trwa niezwykle krótko, dlatego warto najeść się szparagów na zapas. Nie zawsze muszą one być w formie pieczonej, owinięte w szynkę parmeńską z dodatkiem czosnku. W okresie wiosenno-letnim warto postawić na szybkie w przyrządzeniu zupy z tych warzyw. Dlaczego warto sięgać po te warzywa? Szparagi są niskokaloryczne i skrywają w sobie m.in. kwas foliowy, witaminę C, E, A, wapń, fosfor czy potas. Także widać, że oprócz walorów smakowych, szparagi to bogactwo zdrowych składników.

Zupa szparagowa z serem feta

Szparagi same w sobie dość mdłe w smaku. Dlatego połączenie ich z serem feta wydaje się być doskonałym.

SKŁADNIKI

10 sztuk zielonych szparagów
1/2 kg ziemniaków np. młodych
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu drobiowego
1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
4 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki posiekanego szczypiorku
200 g śmietany 18%
ser feta

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki oczyść i pokrój w kotkę. W garnku z grubym dnem podsmaż na maśle i oliwie ziemniaki – niech to trwa około 3-4 minut. Obierz czosnek, przekrój go na pół i dodaj do ziemniaków. Całość smaż kolejne 2 minuty, ciągle mieszając. Teraz wlej gorącu bulion, dodaj kurkumę oraz zagotuj całość. Gotuj wszystko na małym ogniu tak długo, aby ziemniaki były miękkie. Przygotuj szparagi. Odłam twarde i jasne końce – same złamią się w odpowiednim miejscu. Wyrzuć je. Pozostałe części umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj je w wodzie przez. Poświęć na to około 1 minutę. Do przygotowywanej zupy dodaj koperek. Śmietanę przełóż do miseczki i dodawaj stopniowo po łyżce ciepłego wywaru – wszystko wymieszaj. Dobrze zahartowaną śmietanę dodaj do garnka z zupą. Energicznie wymieszaj i rozlej do miseczek. Podawaj z pokruszoną fetą.

Szparagowa z marchewką

Warto dodać do tej zupy odrobinę słodkiego smaku. To może sprawić właśnie marchewka.

SKŁADNIKI

2 litry bulionu drobiowego
1 cebula
3 średnie marchewki
4 średnie ziemniaki
pęczek zielonych szparagów
200 ml śmietany do zup
4 łyżki mąki
pęczek koperku
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Zagotuj bulion. Posieka cebulę i przełóż ją do garnka z bulionem. Obierz i pokrój w plasterki marchewkę. Także do rzuć do zupy. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i także przełóż do zupy. Gotuj na średnim ogniu około 5-7 minut. Oderwij twarde końcówki szparagów i pokój na około 2 cm kawałki. Przełóż je do zupy. W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką. Wlej do gotującej się zupy i ciągle mieszaj. Wszystko zagotuj. Na koniec wrzuć do szparagówki posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem.

Zupa krem ze szparagów

Jak przemycić szparagi w daniach dla najmłodszych? Zrobić z nich krem! Aby dzieci zjadły gotowane warzywa zawsze warto spróbować podawać im właśnie zupy krem. Tak samo można postąpić ze szparagami.

SKŁADNIKI

1 ząbek czosnku
2 pęczki zielonych dojrzałych szparagów
1 duża cebula
biała część 1 pora
700 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
200 ml śmietany do zup
100 g serca gorgonzola
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Umyj i obierz szparagi. Oderwij twarde końce i pokrój je na 3 cm kawałki. Posiekaj cebulę oraz czosnek i pokój w półksiężyce białą część pora. Na dnie garnka zeszklij cebulę, czosnek, pora oraz pokrojone szparagi. Zalej wszystko bulionem i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aż szparagi zmiękną. Gdy zupa będzie gotowa zmiksuj ją. W trakcie, dodawaj pomału śmietanę. Pamiętaj, aby była w temperaturze pokojowej. Do jeszcze ciepłego kremu dodaj gorgonzolę. Dobrze pomieszaj i zanim doprawisz solą i pieprzem sprawdź smak. Ser z pewnością dodał jej dużo słoności.

Zupa szparagowa to prawdziwy zwiastun wiosny. Jest lekka i bardzo pożywna oraz szybko można ją przygotować. Warto przygotować jej więcej i zamrozić, aby nie ważne jaka jest pora roku, móc po nią sięgnąć. Można podawać ją z makaronem pszennym lub ryżowym. Doskonale do tej zupy będą pasować także czosnkowe grzanki. Aby jeszcze bardziej podkreślić smak szparagów dodaj posiekany szczypiorek, a np. zamiast fety możesz dodać kuleczki mozzarelli.

Następny artykuł