Zupa szparagowa, prosty i pyszny przepis
Zupa szparagowa z serem feta
Szparagi same w sobie dość mdłe w smaku. Dlatego połączenie ich z serem feta wydaje się być doskonałym.
SKŁADNIKI
10 sztuk zielonych szparagów1/2 kg ziemniaków np. młodych1 łyżka oliwy z oliwek2 łyżki masła2 ząbki czosnku1 litr bulionu drobiowego1/3 łyżeczki kurkumy w proszku4 łyżki posiekanego koperku4 łyżki posiekanego szczypiorku200 g śmietany 18%ser feta
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki oczyść i pokrój w kotkę. W garnku z grubym dnem podsmaż na maśle i oliwie ziemniaki – niech to trwa około 3-4 minut. Obierz czosnek, przekrój go na pół i dodaj do ziemniaków. Całość smaż kolejne 2 minuty, ciągle mieszając. Teraz wlej gorącu bulion, dodaj kurkumę oraz zagotuj całość. Gotuj wszystko na małym ogniu tak długo, aby ziemniaki były miękkie. Przygotuj szparagi. Odłam twarde i jasne końce – same złamią się w odpowiednim miejscu. Wyrzuć je. Pozostałe części umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj je w wodzie przez. Poświęć na to około 1 minutę. Do przygotowywanej zupy dodaj koperek. Śmietanę przełóż do miseczki i dodawaj stopniowo po łyżce ciepłego wywaru – wszystko wymieszaj. Dobrze zahartowaną śmietanę dodaj do garnka z zupą. Energicznie wymieszaj i rozlej do miseczek. Podawaj z pokruszoną fetą.
Szparagowa z marchewką
Warto dodać do tej zupy odrobinę słodkiego smaku. To może sprawić właśnie marchewka.
SKŁADNIKI
2 litry bulionu drobiowego1 cebula3 średnie marchewki4 średnie ziemniakipęczek zielonych szparagów200 ml śmietany do zup4 łyżki mąkipęczek koperkusól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Zagotuj bulion. Posieka cebulę i przełóż ją do garnka z bulionem. Obierz i pokrój w plasterki marchewkę. Także do rzuć do zupy. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i także przełóż do zupy. Gotuj na średnim ogniu około 5-7 minut. Oderwij twarde końcówki szparagów i pokój na około 2 cm kawałki. Przełóż je do zupy. W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką. Wlej do gotującej się zupy i ciągle mieszaj. Wszystko zagotuj. Na koniec wrzuć do szparagówki posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem.
Zupa krem ze szparagów
Jak przemycić szparagi w daniach dla najmłodszych? Zrobić z nich krem! Aby dzieci zjadły gotowane warzywa zawsze warto spróbować podawać im właśnie zupy krem. Tak samo można postąpić ze szparagami.
SKŁADNIKI
1 ząbek czosnku2 pęczki zielonych dojrzałych szparagów1 duża cebulabiała część 1 pora700 ml bulionu mięsnego lub warzywnego200 ml śmietany do zup100 g serca gorgonzolaoliwa z oliweksól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Umyj i obierz szparagi. Oderwij twarde końce i pokrój je na 3 cm kawałki. Posiekaj cebulę oraz czosnek i pokój w półksiężyce białą część pora. Na dnie garnka zeszklij cebulę, czosnek, pora oraz pokrojone szparagi. Zalej wszystko bulionem i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aż szparagi zmiękną. Gdy zupa będzie gotowa zmiksuj ją. W trakcie, dodawaj pomału śmietanę. Pamiętaj, aby była w temperaturze pokojowej. Do jeszcze ciepłego kremu dodaj gorgonzolę. Dobrze pomieszaj i zanim doprawisz solą i pieprzem sprawdź smak. Ser z pewnością dodał jej dużo słoności.
Zupa szparagowa to prawdziwy zwiastun wiosny. Jest lekka i bardzo pożywna oraz szybko można ją przygotować. Warto przygotować jej więcej i zamrozić, aby nie ważne jaka jest pora roku, móc po nią sięgnąć. Można podawać ją z makaronem pszennym lub ryżowym. Doskonale do tej zupy będą pasować także czosnkowe grzanki. Aby jeszcze bardziej podkreślić smak szparagów dodaj posiekany szczypiorek, a np. zamiast fety możesz dodać kuleczki mozzarelli.