Smakosze.pl Przepisy Znakomita zupa z buraków na żeberkach. Prosta, smaczna i sycąca
canva/gabrielasauciuc

Znakomita zupa z buraków na żeberkach. Prosta, smaczna i sycąca

11 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa z buraków na żeberkach to wyśmienita, wiosenna zupa, która posmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych zup. Aromatyczny wywar, gotowane buraczki i ziemniaki, soczyste i delikatne żeberka to świetne połączenie. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę z buraków na żeberkach.

Uwielbiam zupy i często jadam je w tygodniu, ponieważ są proste i szybkie w gotowaniu. Jestem miłośnikiem zup gotowanych na drobiu i wieprzowinie, a jedną z najsmaczniejszych zup, które gotuję bardzo często, jest właśnie zupa z buraków na żeberkach.

Żeberka gotowane w wywarze, następnie z burakami, są niezwykle soczyste, delikatne i przechodzą smakiem całej zupy, są pyszne. Zupę z buraków zawsze gotuję na wywarze z dodatkiem włoszczyzny, liści laurowych i ziela angielskiego, aby danie miało jak najlepszy smak.

Niemal każdą zupę ugotujesz na żeberkach, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej aromatyczna: zupa grochowa, ziemniaczana, pomidorowa, grzybowa, każda smakuje rewelacyjnie. Tu poznasz przepis na zupę ogórkową na żeberkach , jest przepyszna.

Przepis na zupę z buraków na żeberkach

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500 g buraków

  • 500 g żeberek wieprzowych

  • 5 ziemniaków

  • marchew

  • korzeń pietruszki

  • cebula

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • kostka rosołowa warzywna

  • śmietana 18% do zabielenia

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki do podania

Jak ugotować zupę z buraków na żeberkach?

Żeberka umyj, włóż do garnka, wlej wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, zagotuj. Zbierz szumowiny, dodaj całą cebulę, marchew, korzeń pietruszki, kostkę rosołową i ugotuj wywar. W tym czasie obierz ze skóry ziemniaki i buraki i pokrój je w małą kostkę.

Krojenie buraków na zupę

Źródło zdjęcia: canva/dianazh Gdy marchew, pietruszka i cebula będą miękkie, wyjmij je. Pietruszkę i marchew pokrój w kostkę i włóż do wywaru. Do zupy dodaj buraki i gotuj 10 minut, następnie dodaj ziemniaki i gotuj około 20-30 minut, do miękkości mięsa i warzyw. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, oprósz pietruszką, zabiel śmietaną i podaj z żeberkami, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy