Zupa z soczewicą i ziemniakami
pixabay

Zupa z soczewicą i ziemniakami

Zupa krem z soczewicy spodoba się amatorom azjatyckich smaków. Nietrudna w przygotowaniu, za to sycąca i zdrowa. Przepisy kulinarne zdradzają wiele sposobów na przygotowanie zupy soczewicowej, dlatego nasza będzie wyróżniać się aksamitnym zielonym kolorem.

Zupa krem z soczewicy spodoba się amatorom azjatyckich smaków. Nietrudna w przygotowaniu, za to sycąca i zdrowa. Przepisy kulinarne zdradzają wiele sposobów na przygotowanie zupy soczewicowej, dlatego nasza będzie wyróżniać się aksamitnym zielonym kolorem. Jasna zieleń kojarzy się z bio żywnością, witalnością i naturalnymi składnikami. Te słowa doskonale opisują nasz przepis. Zupa z czerwonej soczewicy — lekko ostra, ale świeża w smaku o charakterystycznej, dość sypkiej teksturze... nadchodzi!

Soczewica czerwona, bulion i cebula — składniki, których potrzebujesz


Azjatycki rozgrzewający krem ma jeszcze jedną zaletę. Wszystkie składniki są dostępne od ręki i nie zapłacisz za nie fortuny. To sprawia, że przepis kulinarny jest dostosowany wręcz do biwakowych warunków. Jeżeli nie liczyć użycia blendera do uzyskania kremowej konsystencji zupy. Zatem jeśli masz ochotę wyruszyć w podróż po kulinarnych smakach Azji, zaczynamy.

Do przygotowania zupy w wersji wege i wegańskiej potrzebujesz:

  • 250 g czerwonej soczewicy,
  • 4 duże białe cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • Bulion warzywny,
  • Mleczko kokosowe,
  • 5 średnich ziemniaków,
  • Masło lub oliwa z oliwek,
  • Świeży imbir,
  • Przyprawy sypkie: kurkuma, sól i pieprz,
  • Świeża kolendra.


Staramy się nie zapominać o mięsożercach, ponieważ przemiana wege zupy w mięsny obiad jest bardzo prosta.

Opcjonalnie dla wersji mięsnej przygotuj dodatkowo:

  • 100 g kurczaka,
  • 2 plasterki wędzonego boczku.


Podane składniki są wyliczone do ugotowania 5 porcji dla dorosłych osób.

Zupa z soczewicą i ziemniakami, czyli zaczynamy gotowanie!


Przygotowanie składników na zupę z czerwonej soczewicy zacznij od pokrojenia w kosteczkę i obrania warzyw. Bulion niech będzie przygotowywany jako pierwszy, ze względu na czas. Cebule wrzuć na patelnię i podsmażaj z czosnkiem tak długo, aż zrobi się zupełnie miękka. Na tym etapie dopraw ją kurkumą i startym świeżym imbirem. Przyprawy zyskują na smaku, kiedy się podsmaża.

Do średniego garnka nalej 1/3 wody i wsyp ziarenka soczewicy. Zacznij ją rozgotowywać. Na początku będzie miała brązowy kolor, który może okazać się zniechęcający. Jednak pamiętaj, że im dłużej soczewica będzie gotowana, tym barwa będzie się rozjaśniać.

Kiedy cebula się usmaży, przełóż ją do garnka z soczewicą i gotuj na małym ogniu. Równocześnie zacznij przygotowywać ziemniaki. Soczewica sama w sobie jest syta i bogata w składniki odżywcze, które wykazują właściwości antynowotworowe. Jednak ziemniaki dodatkowo sprawią, że Twoja zupa krem stanie pełnowartościowym daniem obiadowym.

Dopraw zupę do smaku, a gdy bulion będzie gotowy, dodaj go w małej ilości do kremu. Wlewaj go ostrożnie do garnka, aby nie mieć pod kontrolą konsystencję zupy. Zupa soczewicowa z ziemniakami nie może być leista. Kiedy wszystkie warzywa się rozgotują i przejdą wzajemnie smakiem, odstaw garnek do ostygnięcia. Zacznij blendować składniki na gładko. Na sam koniec dodaj mleczka kokosowego, aby jeszcze bardziej podkreślić kremowość dania. Przy podaniu na stół nie zapomnij o kilku listkach świeżej kolendry dla dekoracji.

Czerwona soczewica czy zielonej — którą soczewicę wybrać?


Wydawać by się mogło, że sposób ich przygotowania jest bardzo podobny. Jednak zielona soczewica jest twardsza od czerwonej, wobec czego należy ją namaczać pół godziny przed użyciem. Ma także nieco inną fakturę. Pozostaje sypka nawet po rozgotowaniu, dlatego do zupy-kremu wybieramy czerwoną odmianę. Różnią się także zawartością tłuszczy i węglowodanów. Zielona ma więcej tłuszczów i węglowodanów, a mniej białka. Czerwona natomiast jest jej dokładnym przeciwieństwem i zawiera mniej białka na korzyść tłuszczów oraz węglowodanów.

Zupa z soczewicy — inne przepisy


Zupa soczewicowa z ziemniakami może pojawić się na Twoim stole także w odsłonie mięsnej. Wystarczy, że przygotujesz bulion na bazie kurczaka. Mogą to być skrzydełka, udko lub nawet pierś. Ugotowane mięso podsmaż mocno na patelni i na sam koniec dodaj wraz z kolendrą na górę kremu.

Między kawałki drobiu, wsadź wcześniej przygotowane chipsy z boczku. Będą miłym przełamaniem gładkiej struktury i chrupkim elementem zupy. Chipsy z boczku przygotuj w piekarniku. Rozgrzej piec do 200°C i ułóż plasterki wędzonego boczku obok siebie. Piecz 15 min.

Pożywna i rozgrzewająca zupa soczewicowa jest gotowa!

Następny artykuł