Zupełna nowość - kawa ze szczyptą soli. Zalety zachwycają
Kawa należy do ulubionych napojów, po które sięga się o poranku. Nie wszystkim jednak odpowiada jej lekko goryczkowy posmak. Często w tej sytuacji sięga se po cukier. Tymczasem posolenie naparu będzie o wiele bardziej skuteczne. Spróbujcie koniecznie — od razu poczujecie różnicę.
Kawa ma specyficzny smak. Czasem zdarza się, że jest wyjątkowo gorzka. Warto wtedy sięgnąć po dodatki smakowe , które sprawią, że wróci przyjemność z jej wypicia. Podpowiadaliśmy wam już, jakie są zalety wzbogacenia ulubionego naparu o kurkumę czy cynamon . Ty razem polecamy przyprawę, którą każdy z was ma w domu.
Sól poprawia smak kawy
Podstawowy dodatek do jedzenia ma jedną istotną przewagę nad cukrem. Wydobywa naturalny smak produktów, do których jest dodany. Podczas gdy cukier jedynie zamaskuje gorycz zawarta w kawie, sól pomoże wyczuć jeszcze inne nuty z ulubionego napoju.
Kawa więc nie tylko nie będzie gorzka, ale jednocześnie stanie się wyjątkowo aromatyczna. Zawarte w niej od początku smaki zostaną podkreślone, sprawiając, że napar będzie wyjątkowo przyjemny w odbiorze.
Wsypując szczyptę przyprawy do kawy, będziemy w stanie tez przeciwdziałać moczopędnemu działaniu tego napoju i usuwaniu sodu z naszego organizmu , który wiąże się z jego spożyciem. Będziemy więc mogli czerpać z niego to, co najlepsze, unikając przykrych konsekwencji.
Jak dodać sól do kawy?
Są dwie możliwości. Pierwszą i prostszą, jest wsypanie odrobiny chlorku sodu do gotowego naparu. W ten sposób możemy na bieżąco kontrolować smak uzyskanego płynu i w razie potrzeby uzupełnić go o dodatkową porcję przyprawy.
Niektórzy dodają też soli na etapie parzenia kawy. To rozwiązanie będzie dostępne dla tych z nas, którzy kawę przygotowują metodami alternatywnymi, czyli np. w kawiarce czy na filtrze. Trudno bowiem spodziewać się pożądanych efektów wsypując sól do ekspresu.
Źródło zdjęcia: canva/katra
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić soczystą wątróbkę z grilla? Prosty i skuteczny sposób
-
Idealnie soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka z grilla. Nie ma lepszej
Źródło: zdrowie.wprost, ofeminin