Zwykły żurek może się schować. W tym roku na Wielkanoc zrobię taką zupę, jest gotowa w 30 minut
Sprawdź przepis na zupę, która może zastąpić żurek. Nie musisz przygotowywać żadnych zakwasów, bo robi się ją od ręki. Co istotniejsze smakuje znakomicie. Z tą zupą twoje święta będą udane.
Żurku nie będzie
Decyzja zapadła - w tym roku żurku nie będzie. U mnie na święta wielkanocne pojawi się zupełnie inna zupa. Jest znacznie lżejsza i jak dla mnie smaczniejsza, tylko nikomu o tym nie mów.
Moja rodzina na pomysł zastąpienia żurku inną zupą zareagowała bardzo entuzjastycznie. Być może twoja też się ucieszy. Aby się o tym przekonać, musisz zrobić ją z przepisu poniżej. Jest łatwy, szybki, a składniki są tanie jak barszcz.
Co będzie ci potrzebne?
Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej. Zapomniałem, wspomnieć, że jak na świąteczną zupę przystało, w tej także znajdują się jajka. Dzięki czemu żaden smakosz nie będzie marudził, że nie dość, że zastąpiłaś żurek inną zupą, to jeszcze nie ma jajek. W tej są i smakują wybornie.
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 1,5 l bulionu
- 200 g śmietany 18%
- 5 jajek
- koperek
- szczypior
- cukier
- pieprz
- sól
Przepis na świąteczną zupę
Rozpocznij od zagotowania bulionu. W czasie kiedy będzie się podgrzewał, obierz i umyj ziemniaki . Następnie pokrój je w małą kostkę i dodaj do wywaru. Gotuj przez 20 minut .
Do kubka wlej odrobinę bulionu. Dodaj do niego śmietanę i wymieszaj na jednolitą konsystencję . Zawartość kubka przelej do garnka i wymieszaj.
Koperek oraz szczypior umyj i drobno posiekaj. Dodaj do zupy. Dopraw ją solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Gotuj jeszcze przez chwilę. Zupę podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami . Podaj i patrz, jak szybko znika z talerzy. Sprawdź, co możesz zrobić z paluszków i czekolady oraz zobacz, czym jeszcze możesz faszerować gołąbki .