Smakosze.pl Przepisy Zwykły żurek może się schować. W tym roku na Wielkanoc zrobię taką zupę, jest gotowa w 30 minut
Fot. Canva/photosimysia

Zwykły żurek może się schować. W tym roku na Wielkanoc zrobię taką zupę, jest gotowa w 30 minut

5 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sprawdź przepis na zupę, która może zastąpić żurek. Nie musisz przygotowywać żadnych zakwasów, bo robi się ją od ręki. Co istotniejsze smakuje znakomicie. Z tą zupą twoje święta będą udane.

Żurku nie będzie

Decyzja zapadła - w tym roku żurku nie będzie. U mnie na święta wielkanocne pojawi się zupełnie inna zupa. Jest znacznie lżejsza i jak dla mnie smaczniejsza, tylko nikomu o tym nie mów.

Moja rodzina na pomysł zastąpienia żurku inną zupą zareagowała bardzo entuzjastycznie. Być może twoja też się ucieszy. Aby się o tym przekonać, musisz zrobić ją z przepisu poniżej. Jest łatwy, szybki, a składniki są tanie jak barszcz.

jajka.jpg
Fot. Canva/YelenaYemchuk
Na siwe włosy użyj liście laurowe. Będziesz zaskoczony efektami
To najlepszy przepis na jajka faszerowane, w tym roku podam je na Wielkanoc. Jeden dodatek zaskoczy każdego

Co będzie ci potrzebne?

Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej. Zapomniałem, wspomnieć, że jak na świąteczną zupę przystało, w tej także znajdują się jajka. Dzięki czemu żaden smakosz nie będzie marudził, że nie dość, że zastąpiłaś żurek inną zupą, to jeszcze nie ma jajek. W tej są i smakują wybornie.

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 1,5 l bulionu
  • 200 g śmietany 18%
  • 5 jajek
  • koperek
  • szczypior
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Przepis na świąteczną zupę

Rozpocznij od zagotowania bulionu. W czasie kiedy będzie się podgrzewał, obierz i umyj ziemniaki . Następnie pokrój je w małą kostkę i dodaj do wywaru. Gotuj przez 20 minut .

Do kubka wlej odrobinę bulionu. Dodaj do niego śmietanę i wymieszaj na jednolitą konsystencję . Zawartość kubka przelej do garnka i wymieszaj.

Koperek oraz szczypior umyj i drobno posiekaj. Dodaj do zupy. Dopraw ją solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Gotuj jeszcze przez chwilę. Zupę podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami . Podaj i patrz, jak szybko znika z talerzy. Sprawdź, co możesz zrobić z paluszków i czekolady oraz zobacz, czym jeszcze możesz faszerować gołąbki .

pokrojone ziemniaki.jpg
Fot. Canva/claudiodivizia
Ubij ziemniaki, ulep kulki i zrób wgłębienia pustą butelką. Ten patent to prawdziwy hit
Wydrąż chleb i wypełnij tym nadzieniem. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy