Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > 24 kwietnia - Europejski Dzień Śniadania - Co najlepiej jadać? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

24 kwietnia - Europejski Dzień Śniadania - Co najlepiej jadać? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Europejski Dzień Śniadania 2022
canva/contatoartpix, Pixabay

Śniadanie jest ważnym posiłkiem w ciągu dnia. Ustanowiony na 24 kwietnia Europejski Dzień Śniadania ma za zadanie przypomnieć nam, o tym, jak istotne dla prawidłowego funkcjonowania i dobrego samopoczucia jest odpowiednie rozpoczęcie każdej doby. Podpowiadamy, co warto wybrać o poranku, by było smacznie, lekko i zdrowo.

Śniadanie powinno dostarczać nawet do 35% dziennej porcji kalorii niezbędnych do utrzymania prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Rezygnowanie z niego jest bardzo złym pomysłem i prostym przepisem na gorsze samopoczucie. Jak pokazują badania, nawet 15% Polaków decyduje się jednak na taki krok.

Nie warto rezygnować ze śniadania

Rolą tego posiłku jest pobudzenie metabolizmu po nocnym wypoczynku. Śniadanie pomoże nam też dostarczyć sobie energii niezbędnej do podjęcia aktywności — zarówno tej fizycznej, jak i umysłowej.

Pominięcie go, a czasem nawet i opóźnienie, stanowi stres dla organizmu. Głód sprawia, że jesteśmy nerwowi i mamy zły humor. W takich warunkach trudno mówić o zadowoleniu z podejmowanych działań.

Po co najlepiej sięgać na śniadanie?

Posiłek, który spożyjemy o poranku, powinien być dobrze zbilansowany. To oznacza, że powinien zawierać wszystkie makroskładniki, a więc zarówno białko, jak i węglowodany oraz tłuszcze. Tylko taki posiłek nasyci nas na dłużej.

Sięgnięcie po popularne słodkie bułki czy sam sok lub kawę, będzie więc nie najlepszym wyborem. Zaowocuje on bowiem szybkim wzrostem cukru we krwi lub podrażnieniem żołądka i późniejszym brakiem apetytu.

Zdecydowanie lepiej będzie przygotować jajecznicę, owsiankę czy tosty. Decydując się na kanapki, warto sięgać po pełnoziarniste produkty zbożowe, świeże warzywa i zdrowe tłuszcze roślinne. Świetnym starterem będą też kolorowe sałatki z delikatnymi sosami.

Dobrym pomysłem będzie unikanie ciężkostrawnych produktów takich jak tłuste wędliny i nabiał czy wyraziste przyprawy. Jeżeli to możliwe, do porannych kompozycji włączajmy też świeże owoce sezonowe i orzechy.

Kanapka z warzywami i lekką wędliną jest dobrym śniadaniowym wyborem
Kanapka z warzywami i lekką wędliną jest dobrym śniadaniowym wyborem

Źródło zdjęcia: canva/ Olha_Afanasieva Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: bimkal, fundacja.przyjazny-dietetyk, medonet, naturalniezdrowe