Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Apetyczna i aromatyczna jajecznica we włoskim stylu

Apetyczna i aromatyczna jajecznica we włoskim stylu

Apetyczna i aromatyczna jajecznica we włoskim stylu
canva/Yancho Zapryanov

Jajecznica stanowi szybkie w przygotowaniu i pożywne śniadanie. Proste danie można z łatwością urozmaicić, dodając do niego pomidory oraz świeżą bazylię. Kojarzące się z Włochami dodatki sprawią, że potrawa będzie bogatsza w smaku i niezwykle aromatyczna, a wy poczujecie się jak na wakacjach. Koniecznie spróbujcie.

Jajecznica jest sycącą propozycją, po którą warto sięgnąć, przygotowując śniadanie dla całej rodziny. Dodatki potrafią ciekawie wzbogacić smak tego dobrze znanego dania. Proponowaliśmy wam już wcześniej wykonanie specjału z chrupiącym brokułem czy pełnymi charakteru boczniakami.

Tym razem sięgniemy po nieco prostsze, choć nadal składniki. Pomidor i bazylia to dobrze znane i wyjątkowo pyszne połączenie, które odnajdzie się nie tylko w pizzy. Zaopatrzcie się w świeże produkty i koniecznie spróbujcie. Będzie zaskoczeni, jak dobrze łączą się z jajkami.

Przepis na doskonałą jajecznicę po włosku

Składniki:

  • 6 jajek

  • pół małego pomidora

  • 30 g masła lub 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 20 g parmezanu

  • szczypta oregano

  • kilka listków bazylii

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, sparzamy je we wrzątku, by usunąć skórki. Kroimy go w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę wybranego tłuszczu. Wrzucamy na niego warzywo i podsmażamy je na niezbyt dużym ogniu przez 1-2 minuty.

Zawarta w nim woda powinna w tym czasie odparować. Dodajemy jaja, starty na tarce parmezan i pozostałą porcję masła lub oleju. Smażymy jajecznicę na wolnym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając.

Gdy zetnie się w stopniu, jaki lubicie, zdejmujemy patelnię z ognia. Danie doprawiamy oregano, solą oraz pieprzem, a na koniec posypujemy posiekanymi listkami bazylii. Podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego.

Wskazówki:

  • Do jajecznicy pasować będą również włoskie wędliny. Jeżeli zdecydujecie się na bogatszą wersję, 4 plastry szynki prosciutto crudo podsmażcie na odrobinie masła przed wrzuceniem na patelnię pomidorów.

  • Jeżeli nie macie świeżej bazylii, suszona też się sprawdzi. Warto jednak wybrać się na targ i kupić świeże zioła — danie będzie dużo bardziej aromatyczne.

  • Parmezan nie należy do tanich i prostych do znalezienia w sklepie serów. Zawsze możecie go zamienić na inny ulubiony produkt. Istnieje też opcja, by pominąć ser. Pamiętajmy jednak, że wpłynie to na zmianę konsystencji jajecznicy.

Świeża bazylia i pomidory idealnie pasują do jajecznicy
Świeża bazylia i pomidory idealnie pasują do jajecznicy

Źródło zdjęcia: canva/photosimysia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp