Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”. Zapomnij o innych deserach

Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”. Zapomnij o innych deserach

Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”
canva/DebraMillet

Ciasta bez pieczenia są proste w wykonaniu i efektowne. Rafaello, które wam proponujemy, łączy w sobie pyszne słone krakersy i delikatny smak kokosa, który z pewnością przypadnie do gustu amatorom popularnych pralinek. Spróbujcie go koniecznie. Tak delikatnego deseru dawno nie próbowaliście.

Ciasta bez pieczenia nierzadko są niezwykle łatwymi w przygotowaniu i jednocześnie bardzo smacznymi deserami. Część z was z pewnością sprawdzą już przepis na kultowe tiramisu czy sernik na zimno z morelami. Przyrządzony na słonych krakersach Rafaello spodoba się nie tylko dzieciom.

Przepis na ciasto Rafaello bez pieczenia

Składniki:

  • ok. 300-360 g solonych krakersów

  • 3 żółtka

  • 1 litr mleka

  • 200 g miękkiego masła

  • 3/4 szklanki cukru

  • 2 łyżki cukru wanilinowego

  • 3 łyżki czubate łyżki mąki pszennej

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1/2 szklanki likieru adwokat

  • 250 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy trzy szklanki mleka i adwokat. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, mieszając co jakiś czas, by mleko nie wykipiało. W wysokim naczyniu miksujemy szklankę mleka z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną.

Gdy uzyskamy gładki krem jednolita, a gotowane mleko będzie wrzące lub prawie wrzące, wlewamy go do garnka, intensywnie mieszając zawartość naczynia. Budyń gotujemy przez mniej więcej 3 minuty, nie przerywając mieszania.

Zestawiamy garnek z ognia i przykrywamy go folią aluminiową lub spożywczą tak, aby dotykała budyniu. Ten pozwoli nam uniknąć utworzenia się kożucha. Masę studzimy. 1/4 szklanki wiórków kokosowych prażymy na suchej patelni, aż nieco się zrumienią.

Miękkie masło miksujemy, a następnie stopniowo — łyżka po łyżce — dodajemy do niego zimny budyń. Formę 28 cm × 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy krakersami i pokrywamy je 1/4 masy.

Czynności te powtarzamy, aż uzyskamy czterowarstwowy deser. Wierzch ciasta posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Wstawiamy je do lodówki na co najmniej 3 godziny. Smacznego.

Wskazówka: jeżeli chcecie, aby deser, był jeszcze bliższy oryginalnemu smakowi pralinek Rafaello, wykorzystajcie 150 g wiórków kokosowych i 100 g płatków migdałowych.

Wiórki kokosowe — smaczny element deseru
Wiórki kokosowe — smaczny element deseru

Źródło zdjęcia: canva/jirkaejc

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: poezja-smaku

Zapraszamy na nasz Instagram