Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Doskonała zupa owocowa z dodatkiem kisielu. Zachwyca konsystencją
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.05.2022 09:46

Doskonała zupa owocowa z dodatkiem kisielu. Zachwyca konsystencją

zupa owocowa
canva/Dar1930

Mamy dla was przepis na doskonałą zupę owocową z dodatkiem kisielu. Dzięki dodatkowi słodkiej niespodzianki potrawa zachwyca niezwykłą konsystencją. Zupa nie jest wodnista jak zazwyczaj, ale gęsta i zawiesista, a przy tym oczywiście lekka i słodka. Dokładnie taka, na jaką masz ochotę w ciepłe dni.

W ciepłe dni nie mamy ochoty na ciężkie potrawy. Nawet w porze obiadowej nie chce nam się jeść pożywnych mięs, tłustych sosów czy sycących zup. Wolimy raczej dania lekkostrawne, delikatne, a najlepiej orzeźwiające.

Jedną z takich potraw idealną na upał jest zupa owocowa. Lubią ją dzieci i dorośli. Świetnie sprawdzi się nie tylko na podwieczorek, ale też na obiad. Zagęścimy ją jednak kisielem, dzięki czemu zyska niepowtarzalną konsystencję.

Przepis na zupę owocową z dodatkiem kisielu

Składniki:

  • 50 dag owoców, np. truskawek, malin, czereśni, porzeczek

  • 3/4 l wody

  • 1 szklanka soku jabłkowego

  • 1 kisiel np. truskawkowy

  • 100 g jogurtu naturalnego

  • cukier do smaku

Przygotowanie zupy owocowej

Owoce przebierz, opłucz, osącz. Oczyść z szypułek, pestek. Większe, np. truskawki możesz pokroić na kawałki.

Do garnka wlej wodę i sok jabłkowy. Dodaj owoce, całość zagotuj. Kompot gotuj na niedużym ogniu ok. 5 minut.

Kisiel rozprowadź w 1/2 szklanki zimnej wody. Wlej do kompotu, wymieszaj i gotuj kilka minut, aż zupa zgęstnieje.

Zupę przestudź, wymieszaj z jogurtem naturalnym (ale możesz pominąć ten składniki). Podawaj z makaronem lub ryżem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na domowy kisiel, a także na deser z galaretką.

mycie truskawek
mycie truskawek

Źródło zdjęcia: canva/matt_benoit

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje, dziendobry.tvn