Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dawny przepis na gołąbki babci Reginy. Trudno się im oprzeć

Dawny przepis na gołąbki babci Reginy. Trudno się im oprzeć

Gołąbki od babci Reginy
canva/vkuslandia

Gołąbki są doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Z prostym przepisem babci Reginy przygotujecie doskonałą kapustę faszerowaną mięsem i ryżem w sosie pomidorowym. Koniecznie musicie spróbować — domownicy ją pokochają. Gołąbki przygotujcie od razu na dwa dni, bo doskonale nadają się do odgrzewania.

Sycące i smaczne gołąbki w sosie pomidorowym można przygotować na kilka sposobów. Babcia Regina piecze je w piekarniku pod przykryciem, dzięki czemu wychodzą niesamowicie soczyste i delikatne. Są tak pyszne, że nikt im się nie oprze.

Przepis na znakomite gołąbki od babci Reginy

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty o masie do 1,5 kg

  • 3/4 kg wieprzowego mięsa mielonego

  • 200 g suchego ryżu białego

  • 1 większa cebula

  • 1 litr mleka

  • 60 g koncentratu pomidorowego

  • 10-15 g masła

  • sól, cukier i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić smaczne gołąbki? Babcia Regina podała świetny przepis

Ryż płuczemy na sicie i gotujemy go pod przykryciem w osolonym wrzątku przez kwadrans. Ilość płynu dobieramy tak, by nad powierzchnią ziaren była 2-centymetrową warstwa wody. Po zakończeniu gotowania nie zdejmujemy pokrywki z garnka przez kolejne 15 minut.

Kapustę pozbawiamy głąba i obgotowujemy w gorącej wodzie, by oddzielić liście. Studzimy je na talerzu. Cebulę pozbawiamy łupiny, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy ostygnie, łączymy ją z mięsem mielonym i ryżem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Farsz zamykamy w przestudzonych kapuścianych liściach. Najmniejszymi z nich wykładamy naczynie, w którym przyrządzać będziemy gołąbki od babci Reginy. W garnku topimy masło i podsmażamy na nim koncentrat pomidorowy wraz z łyżką cukru. Po około 2 minutach zdejmujemy z ognia i łączymy z mlekiem.

Doprawiamy, a następnie podgrzewamy, aż nieco zgęstnieje. Sosem zalewamy kapuściane sakiewki, a naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 2 godziny. Podajemy na ciepło.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne gołąbki. Polecamy jarską wersję z soczewicą czerwoną i serem fetą. Być może spodoba wam się też patent na gołąbki z ziemniakami i twarogiem.

Gołąbki od babci Reginy są wyśmienite
canva/MarynaVoronova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: