Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Sprytny trik, przydatny podczas gotowania jajek
Adam Moskal
Adam Moskal 17.02.2021 01:00

Sprytny trik, przydatny podczas gotowania jajek

Jak gotować jajka?
milanfoto, Getty Images

Jajka od tysięcy lat stanowią cenny składnik diety. Głównie za sprawą licznych aminokwasów, których różnorodność jest tak duża w jajkach, że produkt ten stanowi prawie idealne źródło pokarmu. Jeśli więc jesteś ogromnym miłośnikiem jajek, już możesz się cieszyć. 

Niestety, każdemu się zdarza podczas obierania ugotowanych na twardo jajek, że skorupka nie odchodzi z łatwością. Odrywając ją, tracimy też wiele białka, które przylepione jest do twardej otoczki. Na szczęście istnieje świetny sposób, aby temu zaradzić. 

Jajka źle się obierają? Wrzuć do wody plasterek cytryny

Problematyczne obieranie, czy pękanie skorupki podczas gotowania są popularnymi, aczkolwiek wyjątkowo irytującymi problemami. W internecie krąży wiele różnych porad, lecz nie każda z nich faktycznie działa. Poniżej prezentujemy najlepszą metodą, która eliminują niedogodność. 

Przed włożeniem jajek do wody, wrzuć do niej jeden plasterek cytryny. Następnie możesz dodać jajka i gotować je do swojego ulubionego poziomu. Skorupka nie pęknie, a podczas obierania będzie znacznie łatwiej odchodziła od delikatnego białka, którego więcej nie zmarnujesz.

Sok z cytryny jest kwasem, a środowisko kwaśne wzmacnia skorupki jajka i sprawia, że staje się znacznie wytrzymalsza. Dzięki temu nawet duże ciśnienie wewnątrz jajka wywołane wysoką temperaturą wody, nie zniszczy skorupki od środka podczas gotowania.

Samo obieranie także będzie o wiele wygodniejsze, ponieważ białko samoistnie odklei się od skorupki jeszcze przed obraniem. Zamiast cytryny równie dobrze nadaje się także ocet lub jakikolwiek inny produkt o wystarczająco kwaśnym pH.

Chcesz poznać więcej porad, które znacznie usprawnią proces przygotowywania posiłków? W tym tekście zdradzamy jak przygotować najlepsze schabowe wedle receptury z 1860 roku. Ten artykuł poświęcony został z kolei metodzie na sprawdzenie świeżości kupowanego w markecie mięsa, bez konieczności otwierania go z opakowania. 

Jak gotować jajka na twardo?

Choć zadanie może wydawać się proste, jest kilka rzeczy, co do których należy przykuć więcej uwagi. Najważniejsza jest temperatura jajek. Przy wkładaniu do garnka muszą mieć temperaturę pokojową, aby różnica temperatur nie wywołała pęknięć i wycieków do wody. 

Warto także sprawdzić świeżość przed gotowaniem, aby nie mieć przykrej niespodzianki. Jednym z lepszych pomysłów, jest włożenie jajka do szklanki z wodą. Jeśli opada na dno - jest w 100% świeże i zdatne do jedzenia. Jeśli zaś wypływa na powierzchnie i unosi się na niej, niestety, jajko zepsuło się.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dompelenpomyslow.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Jajka