Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak błyskawicznie oczyścić kurki z piasku?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 19.07.2021 02:00

Jak błyskawicznie oczyścić kurki z piasku?

Kurki są przepyszne
Canva / Natasha Breen

Kurki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Na ich bazie możemy przyrządzić rozmaite specjały. Przed rozpoczęciem przygotowań kurki należy oczyścić. Najlepiej sprawdza się w tym zadaniu pędzelek zamoczony we wrzątku z solą lub oleju.

Smakowite kurki to bez wątpienia jedne z najlepszych grzybów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają je z miłą chęcią. Warto wiedzieć, jak w prosty sposób wyczyścić pyszne grzyby.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Czyste kurki w mgnieniu oka

Nie da się ukryć, że kurki zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Dodajemy je do wielu fantastycznych potraw. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na polędwiczki wieprzowe z kurkami i śmietaną.

Kurki, podobnie jak inne grzyby, zazwyczaj są ubrudzone ziemią i piaskiem. Wielbiciele kulinariów mają różne metody na pozbywanie się owych nieczystości. Okazuje się, że istnieje niezawodna i prosta metoda, która znacząco ułatwi nam to zadanie.

Czyszczenie kurek przy użyciu pędzelka jest dosyć intuicyjne. Jednak nasze działanie może być jeszcze skuteczniejsze. Wystarczy, że pędzelek wcześniej zanurzymy we wrzątku z solą lub w oleju. Efekt powala na łopatki.

Pędzelek z dodatkiem wody lub oleju znacznie lepiej będzie zbierał drobinki piasku i ziemi. Tym samym nasze kurki będą o wiele staranniej wyczyszczone. Jednak to nie jedyny szybki sposób na pozbycie się piasku.

Jak jeszcze możemy wyczyścić kurki?

Pyszne kurki nie najlepiej znoszą mycie pod bieżącą wodą. Wówczas mogą one stracić swoje walory smakowe. Najpewniej żaden z wielbicieli kulinariów nie chciałby do tego doprowadzić. Nie oznacza to, że kurki nie mogą zostać oczyszczone przy użyciu wody.

Kurki nie stracą na smaku, jeśli zanurzymy je w osolonym wrzątku. Za sprawą wysokiej temperatury z grzybów wydzieli się substancja o konsystencji śluzu. Dzięki niej zanieczyszczenia przestaną być problemy, a same kurki zachowają swój smak.

Kiedy kurki polezą chwilę we wrzątku, musimy je kilkukrotnie zamieszać. Wtedy wszelkie drobiny piasku i ziemi opadną na dno naczynia. Z pewnością warto wykorzystać tę metodę. Warto wiedzieć, że kurki często są mylone z niejadalnym sobowtórem.

Kurki będą lśniły czystością
Kurki będą lśniły czystością

Canva / Alexander Ozerov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Akademie Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Kurki Grzyby